Nemrég megírtuk, hogy neurológiai szempontból mely ételek a legkárosabbak az egészségre, a listán pedig sokak nagy kedvence, a sült krumpli is szerepelt. „A nagyon zsíros ételeket, például sült krumplit tartalmazó étrend károsíthatja az agyat ellátó ereket, ami kognitív károsodást okozhat. Ezek csökkentik a vér-agy gát (blood–brain barrier, röviden BBB) integritását, és neuronális károsodáshoz vezethetnek a hippokampuszban, azaz az agynak abban a részében, amely a tanulás és memória szempontjából meghatározó szerepet játszik” – magyarázta Dr. Pedram Navab neurológus. Nos, a finom rágcsálnivaló rajongói számára sajnos ismét rossz hírrel kell szolgálnunk, egy a PNAS nevű amerikai tudományos folyóiratban hétfőn megjelent kutatás szerint a sült krumpli a mentális egészségünket is rombolhatja.
Egy kínai kutatócsoport nemrég arra a megállapításra jutott, hogy azok a személyek, akik gyakran fogyasztanak sült ételeket, különösen sült krumplit, 12%-kal nagyobb eséllyel válnak szorongóvá és 7%-kal nagyobb eséllyel válnak depresszióssá, mint azok, akik nem esznek ilyesmit – adta hírül a CNN. A tanulmány 140 728 embert vizsgált több mint 11 éven keresztül, és miután a kutatásból kizárták azokat a résztvevőket, akiknél az első két évben hivatalosan depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben fedeztek fel szorongást, és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik sült ételeket fogyasztottak – kifejezetten a sült burgonya esetében pedig 2%-kal nagyobb volt a depresszió kockázata, mint a sült fehér húsok fogyasztása esetében.
A kutatásban részt vevő szakértők szerint azonban az eredmények előzetesek, és egyelőre nem feltétlenül egyértelmű, hogy a sült ételek okozták-e a mentális egészségügyi problémákat, vagy fordítva: a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordulnak nagyobb arányban sült ételekhez. Az azonban kijelenthető, hogy a sült ételek fogyasztása és a mentális problémák kialakulása közötti összefüggés a leghangsúlyosabb a férfiak és a fiatalok körében volt. „A tanulmány emberi aspektusa pontosan azt jelezheti, amit sejtet: hogy a sült ételek nagyobb mértékű fogyasztása növeli a szorongás és a depresszió kockázatát – tette hozzá a CNN által megszólaltatott Dr. David Katz orvos. – Az ok-okozati összefüggés azonban ugyanilyen könnyen lehet fordított irányú is: azaz meglehet, hogy a szorongó/depressziós emberek azok, akik gyakrabban fordulnak a vigasztalás gyanánt ezekhez az ételekhez, hogy valamiféle látszólagos megkönnyebbülést nyerjenek.”
A rossz táplálkozás azonban végeredményben épp hogy rossz hangulatot és mentális egészségi állapotot eredményezhet (az elhízás, keringési zavarok és a magas vérnyomás mellett), ahogyan azt korábbi tanulmányok is megállapították már – valójában tehát ördögi körben találhatjuk magunkat, ha rossz kedvünket egészségtelen ételek fogyasztásával ellensúlyozzuk.
A kutatók azt feltételezik, hogy a sütési folyamat során, különösen a sült burgonyában keletkező vegyi anyag, az akrilamid lehet a felelős a szorongás és a depresszió magasabb kockázatáért. „A sült ételek egészségügyi hatásai nagyban függnek attól, hogy milyen alapanyagokat sütünk, és hogy milyen típusú zsiradékot használunk a sütéshez – emelte ki Dr. Walter Willett, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora. – A burgonya a lehetséges hangulati hatások miatt aggodalomra adhat okot, hiszen nagy mértékű vércukorszint-emelkedést, majd erre adott hormonális válaszokat idézhet elő. Ezeket a lökéseket azonban részben tompíthatja a sütésből származó zsír.” Willett azt is megjegyezte, hogy akrilamid nem csak sütés során keletkezik, hanem jelen van a kávéban (a kávébab pörkölése miatt) és a pirítósban is.
Tehát leáldozott a sült krumpli csillaga?
A kérdésre válaszolva: nem valószínű, hiszen a krumpli mint olyan egy hatalmas szupererővel bír, tudniillik azzal, hogy gluténmentes. De Yu Zhang, a szóban forgó tanulmány egyik szerzője a CNN-nek szintén azt mondta, hogy az eredmények hallatán nem érdemes pánikba esni és örökös sültkrumpli-tilalmat bevezetni otthonunkban. Fontos azonban, hogy törekedjünk egy minél egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmód fenntartására és a sült ételek fogyasztásának csökkentésére – általános és mentális egészségünk védelme érdekében is.
„A tanulság egyszerűen annyi, hogy az étrendünk általános minősége és a minél egészségesebb ételek választása nagyban befolyásolja mentális és fizikai egészségünket egyaránt” – foglalta össze Katz.
Kiemelt kép: lolostock/Getty Images