HOZZÁVALÓK EGY 16 SZELETES TORTÁHOZ:
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | 4 dkg liszt | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 2 dkg vaj/margarin | 2 dkg étcsokoládé
A mousse-hoz: 10 dkg étcsokoládé | 4 tojássárgája | 8 dkg cukor | 4 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin | 15 dkg áfonya
A díszítéshez: 10 dkg áfonya | 5 dkg étcsokoládé forgács
1. A tésztához összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen túl meleg.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20-25 perc alatt, tűpróbával ellen őrizzük.
3. Ha kihűlt, kivágjuk a tortaformából, és vízszintesen 2 lapba vágjuk. Elmossuk a formát, ismét kibéleljük sütőpapírral.
4. A mousse-hoz gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk az étcsokoládét, félretesszük. A tojássárgáját villával eldolgozzuk a cukorral, g őz fölött csíp ősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük. A tojássárgájás habhoz hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét, majd a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) megmelegített zselatint.
5. A sütőpapírral bélelt formába helyezzük az egyik lapot, elkenjük rajta a mousse felét. Megszórjuk a 15 dkg áfonya felével, befedjük a másik lappal, és rákenjük a mousse másik felét is. Azt is megszórjuk áfonyával, majd hűtőben dermesztjük néhány órán át. Dermedés után az oldalát bevonjuk az étcsokoládé forgáccsal, a tetejét a 10 dkg áfonyával díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 227 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre