Tejszínes csirkecombok citromos puliszkával és pirított spárgával

Szatmári Feri receptjét még a királyok is megirigyelnék.

Aki szereti a spárgát, igyekszik belőle szezonjában minél többet enni – ha így vagy ezzel te is, akkor mai finomságunkat neked találtuk ki (és szerintünk a mozzarellával és zöld spárgával töltött csirkemellek is ízleni fognak)! Íme:

Hozzávalók 4 személyre:

5 evőkanál olaj | 8 kisebb vagy 4-6 nagyobb felső csirkecomb | só, bors | 1 nagy fej vöröshagyma | 3 gerezd fokhagyma | fél teáskanál durvára aprított friss kakukkfű | 2 dl főzőtejszín | 1 kis csokor petrezselyem
A puliszkához: 4 dl tej | 4 dl víz | 15 dkg kukoricadara | 5 dkg vaj | 3 evőkanál olívaolaj | 2 gerezd fokhagyma | fél (kezeletlen) citrom
A spárgához: 1 evőkanál vaj | 4 teáskanál olívaolaj | 1 gerezd fokhagyma | 10 darab zöld spárga | 10 darab koktélparadicsom

  1. Nagy serpenyőben hevítsünk 3 evőkanál olajat. A combokat sózzuk, borsozzuk, majd 4-5 perc alatt mindkét oldalukat pirítsuk meg (ha nagyobbak a combok, a csont mentén vágjuk be, hogy gyorsabban megfőjenek). Szedjük ki, tegyük félre.
  2. A serpenyőbe locsoljunk újabb 2 evőkanál olajat, szórjuk rá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, pirítsuk 3-4 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg a kakukkfűvel, kevergessük fél percig, majd tegyük rá a félretett húsokat. Öntsünk alá 4 dl vizet, sózzuk, és fedő alatt, közepes lángon 40-45 perc alatt pároljuk puhára. Közben ellenőrizzük, hogy ne főjön el a folyadék – ha szükséges, pótoljuk.
  3. A megpuhult húst szedjük ki, a szószt forraljuk vissza közepesen sűrű állagúra. Ebbe öntsük a tejszínt, forraljuk össze, éppen csak 1 percig. Sózzuk, borsozzuk, ha kell.
  4. A puliszkához a tejet melegítsük össze a vízzel, és szórjuk bele a kukoricadarát. 8-10 perc alatt főzzük krémesre. Közben adjunk hozzá vajat, olívaolajat, reszelt fokhagymát, reszelt citromhéjat és a citrom levét. Sózzuk és borsozzuk.
  5. A spárgához serpenyőben olvasszunk vajat, locsoljuk meg 1 teáskanál olívaolajjal, reszeljük bele a fokhagymát, és kevergessük fél percig. Szórjuk bele a tisztított, darabolt spárgasípokat, pirítsuk 2 percig. Borítsuk rá a felezett paradicsomokat, öntsünk alá 2 evőkanál vizet, fedjük le, pároljuk 1-2 percig.
  6. Tálaláskor halmozzunk puliszkát a tányérokra, locsoljuk meg a tejszínes szafttal, tegyük rá a húst, kanalazzunk köré a spárgás raguból, majd szórjuk meg aprított petrezselyemmel.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 1022 KCAL/ADAG

Recept: Szatmári Feri
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2023/05. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.