A töltött káposzta nélkülözhetetlen fogás az ünnepi menüből, melyet hazánkban is többféleképpen készítenek. Hát még a határainkon túl! Most az erdélyi változatot mutatjuk be.

26_erdelyi_csak kep

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 fej fehér édes káposzta 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús) 1 tojás 12 dkg rizs 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 nagy csokor kapor só, bors 50 dkg húsos füstölt oldalas 2 dl száraz fehérbor 2 evőkanál 10%-os ételecet

1. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, adjunk hozzá sót és az ecetet. Nem kell, hogy nagyon savanyú legyen! Tegyük bele egyben a káposztát, ahogy elkezd főni, szépen fokozatosan le tudjuk szedni a leveleket. Annyi levelet szedjünk le, amennyi töltelékes gombócot szeretnénk. A maradék káposztát szeleteljük fel vékonyan.
2. A töltelékhez keverjük össze a darált húst a tojással, a nyers rizzsel, a tisztított, lereszelt hagymával, az aprított fokhagymával és a kapor felével, sóval, borssal. Tegyük a tölteléket az egész káposztalevelekbe, csomagoljuk be.
3. Helyezzük a káposztacsomagokat egy tűzálló tál aljára, fedjük be a felszeletelt káposztával, majd tegyük rá a feldarabolt oldalast és a maradék kaprot. Öntsük rá a bort, tegyünk rá kb. 2 dl-t a káposzta főzővizéből is. Sütőben lefedve süssük 200 °C-on 1,5 órán át. Tejföllel kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA: 925 KCAL/ADAG

További töltött káposzták receptjét találod meg a Nők Lapja Konyha december-januári számában.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője