Az érett eper sokak szerint önmagában a legfinomabb, de azért édes tejtermékekkel párosítva is megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat, nem igaz? Urbán Gábor ellenállhatatlan desszertet készített a szezon kedvencéből, érdemes vele megörvendeztetni a családot és az érkező vendégeket.
Hozzávalók egy kb. 1,5 literes tálhoz:
A piskótához: 2 tojás | 4 dkg cukor | késhegynyi sütőpor | 5 dkg liszt
A krémhez: 3 dl natúr joghurt | 10 dkg porcukor | 1 citrom leve | 5 dl hideg habtejszín | 2 dkg zselatin | 40-50 dkg eper
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe egy kb. 20 cm-es lapot kenünk, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez a joghurtot a cukorral és a citromlével összekeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- Egy 1,5 literes tálat kibélelünk frissentartó fóliával, kirakjuk megtisztított, felszeletelt eperrel. Beletöltjük a krémet, beleszórunk 4-5 szem egész epret, és a piskótalappal befedjük. Hűtőbe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 2798 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes