Hétvégi gasztró: háromfogásos nyárváró karcsúsító menü

Jé, mindjárt június! Mikor ment el így az idő? Pár hete még bőven pulóverben, néha kabátban jártunk, most meg már shortos, trikós, mindjárt fürdőruhás idő van. Én ilyentájt kezdek azon gondolkodni, jó lenne kicsivel egészségesebben élni, netán le is dobni 1-2 kilót.

Na nem mintha 1-2 kilón állna vagy bukna az ember boldogsága: szerencsére ma már egyre elfogadottabb, hogy a szépség nagyon sokféle lehet, mint ahogy az is, hogy ideje a testsúlyunkat kivenni emberi értékmérőink sorából. Attól, hogy jön a nyár, még nem kell mindenkinek fejvesztve diétáznia!

Viszont (megint csak szerencsére) nem kell kiátkozni azokat sem, akik ilyenkor kicsivel jobban figyelnek a táplálkozásukra, akár egészségügyi, akár más megfontolásból. Mai cikkükben nekik hozunk egy menüsort: egészséges, változatos, szezonális és még szénhidrátban is szegény ételek következnek, melyek egy igazán kiadós hétvégi menüvé állnak össze.

Bulgursaláta lencsével, paradicsommal és mozzarellával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 15 dkg bulgur,
  • 50 dkg koktélparadicsom,
  • 40 dkg főtt, apró szemű lencse (konzerv),
  • 25 dkg mozzarella,
  • 1 csokor bazsalikom,
  • 5 dkg rukkola,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

A bulgurt 15-18 perc alatt sós vízben főzzük puhára, és szűrjük le. Amíg fő a bulgur, készítsük elő a saláta többi részét: a paradicsomot daraboljuk fel, a lencsét szűrjük le, a mozzarellát kockázzuk fel, a bazsalikomot, a rukkolát és a fokhagymát aprítsuk össze. Keverjük össze a bulgurt a többi hozzávalóval, ízesítsük sóval, borssal, az extra szűz olívaolajjal. Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk. 

 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Szezámos csirkemell szójaszószban sült pak choi-jal

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 40 dkg csirkemellfilé,
  • 4 evőkanál pirított szezámolaj (helyettesíthető olívaolajjal),
  • 1 evőkanál wok-fűszerkeverék,
  • 2 evőkanál fehér szezámmag,
  • 4 darab pok choi,
  • 2-3 evőkanál szójaszósz,
  • 1 teáskanál szárított, morzsolt csili,
  • 1 lime leve,
  • só, frissen őrölt bors

 A megtisztított csirkemelleket vágjuk közepes vastagságú szeletekre. Kenjük meg szezámolajjal, szórjuk meg wok-fűszerrel és a szezámmaggal. Hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 1-2 órát, de akár egész éjszakát is. Fogyasztás előtt nagy serpenyőben 2 evőkanál szezámolajon kezdjük el nagy lángon sütni a megmosott, lecsöpögtetett, hosszában kettévágott pak choi-okat. Öntsük fel a szójaszósszal, nagy lángon süssük kb. 3-4 percet, szórjuk meg csilivel, csepegtessük meg lime-lével. Vegyük ki a serpenyőből, tartsuk melegen. Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a csirkeszeletek mindkét oldalát oldalanként 3-4 perc alatt. Tálaljuk a pak choi-jal. Egy adag szénhidráttartalma 6 gramm.

Tipp: A fogás nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, amennyiben csak ez a vacsoránk, fogyaszthatunk mellé adagonként 10 dkg főtt basmati rizst, ami még 22 g szénhidrátot tartalmaz.

Szénhidrátcsökkentett epres-csokoládés tortácska

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 30 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék + a nyújtáshoz,
  • csipet só,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor,
  • 20 dkg vaj/margarin,
  • 1 nagy tojás
  • 20 dkg eper,
  • 10 dkg 80%-os étcsokoládé,
  • 2 dkg vaj/margarin,
  • fél dl habtejszín.

A tésztához a sóval, sütőporral és kakaóval elkevert lisztet morzsoljuk el a vajjal/margarinnal, majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Fóliába csomagolva tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe. Osszuk négy részre a tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki a darabokat 5-6 mm vastagra, és helyezzük őket 12 cm átmérőjű piteformákba. Villával szurkáljuk meg az alját, és helyezzük 200 °C-ra előmelegített sütőbe 15 percre. Hagyjuk a pitéket kihűlni. A töltelékhez az epret mossuk meg, kockázzuk fel. A csokoládét olvasszuk meg a vajjal/margarinnal, tejszínnel együtt. Osszuk szét az olvadt csokoládét a piteformákban, és azonnal szórjuk meg bőven a vágott eperrel, hogy az eprek a csokoládéba ragadjanak. Hagyjuk szilárdulni a krémet 1 órán át a hűtőben.

Tipp: Ha egy nagyot akarsz készíteni, használj 22-24 cm átmérőjű piteformát, és másfélszer annyi tölteléket tegyél bele!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

És mi legyen a mozgással? 

Ha életmódváltáson töröd a fejed, vagy egyszerűen csak szeretnél 1-2 kilóval karcsúbb lenni, érdemes nemcsak az étkezésedre odafigyelni, de aktívabbá tenni a hétköznapokat is. Szándékosan írok aktivitást sport helyett, mert nincs feltétlenül szükség edzőtermi vagy épp egyesületi keretek közötti, pláne drága mozgásra. Ha aktívabb és egészségesebb szeretnél lenni, elég a két lábad előkapnod és mostantól sétálni oda, ahova csak lehet. Ha munkába jövet-menet fél órát gyalogolsz, máris rengeteget tettél egészségedért. Ugyanígy mozgásnak számít a kertészkedés, vagy akár az, ha a strandon nemcsak fekszel, de úszol is egy keveset. A lényeg, hogy olyan mozgásformát válassz, amiben örömödet leleld, mert ha így van, nagyobb eséllyel leszel kitartó benne.

Épp így van az ételekkel is: ha egy diétás fogás olyan finom, mint a fentiek, az ember nem is érzi lemondásnak, hogy a nehezebb ételeket ilyesmire cserélje. 

Kiemelt kép: Getty Images