Gyerekkorunk legfinomabb édessége, ami behűtve az egyik legjobb nyalánkság a forró nyári napokon.
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg mazsola | 1 dl jó minőségű rum | 6 tojás | csipet só | 1 liter tej | 15 dkg cukor | 1 rúd vanília kikapart magjai
- A mazsolát összekeverjük a rummal, összeforraljuk, hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük csipet sóval, a végén még hozzáverünk 1 evőkanál cukrot, hogy stabilabb legyen a hab.
- Felmelegítünk 4 dl tejet, és a fehérjehabból 2 evőkanállal (vagy fagylaltos kanállal) „madarakat” szaggatunk bele. Nagyjából 2-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal tányérra szedjük. Ha elfogyott a hab, leszűrjük a tejet, majd összemelegítjük a maradékkal, de nem forraljuk fel.
- A tojássárgáját eldolgozzuk a cukorral, robotgéppel kihabosítjuk, majd folyamatos keverés közben, vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. A tojásos tejet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vaníliamagokat és a felhasított rudat is, kevergetve besűrítjük. Ha elkészült (a fakanál hátsó oldalán húzunk egy csíkot az ujjunkkal, ha nem folyik össze, akkor jó), kivesszük a vaníliarudat, beletesszük a mazsolát, kihűtjük. A habpamacsokkal tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 578 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde