Urbán Gábor receptjét feltétlenül érdemes kipróbálni a nyári hétvégéken.

Málna, cseresznye, ribizli és meggy – a kedvenc piros gyümölcseink, ha desszertekről van szó. Mi most a meggyre szavaztunk, de Gábor süteménye bármelyikkel ínycsiklandó, megéri vele kísérletezni. 

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin + a formához (kb. 3-5 dkg) | 25 dkg mascarpone | 15 dkg cukor | csipet só | 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 60 dkg magozott meggy | 50 dkg mascarpone | 3 dl hideg habtejszín (habbá verve) | 10 dkg porcukor | 1-1 (kezeletlen) citrom és lime

  1. A tésztához robotgéppel kissé kihabosítjuk a puha vajat/margarint, a mascarponét és a cukrot, majd hozzákeverjük a sót és a lisztet.
  2. A tésztát két részre osztjuk, cipó alakúra formázzuk mindkettőt. Fóliába csomagolva 15-20 percet pihentetjük a hűtőszekrényben.
  3. Lisztezett munkalapon mindkettőt kb. 20×40 cm-es, 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk (ha nehezen tudjuk ilyen vékonyra nyújtani, háromfelé is szedhetjük a tésztát, és úgy nyújtjuk ki). Megkenjük a felvert tojással, majd a rövidebb széléhez egy sor meggyet teszünk. Szorosan tekerünk rajta egy hajtást, levágjuk, majd ismét teszünk rá egy sor meggyet, ismét hajtunk rajta egyet, és újra levágjuk. Ezt összesen a két lappal tízszer ismételjük meg, így tíz rudat kapunk.
  4. A rudakat kivajazott tepsibe tesszük sorban egymás mellé úgy, hogy az oldalukat (közöttük) is megkenjük vékonyan olvasztott vajjal/margarinnal. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 18-22 perc alatt.
  5. A töltelékhez a mascarponét, a habbá vert tejszínt, a porcukrot, a citrusok reszelt héját és facsart levét kissé kihabosítjuk, majd piramis alakban összetöltjük a rudakat úgy, hogy a külsejére is jusson krém. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 18-22 PERC
KALÓRIA 708 KCAL/SZELET

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/06. lapszámában jelent meg.