házi fagyi

Hétvégi gasztró: a legjobb házi fagyikkal feledtetjük az esős időt!

Te is úgy vagy, mint mi, hogy értetlenkedve nézel az asztali naptárra, onnan az ablakon ki és vissza: most akkor nyár van, vagy az utóbbi évek legcsapadékosabb tavasza? Van egy tippünk az ellentmondás feloldására: készítsünk házi fagyit, hogy pár percre tényleg úgy érezhessük, itt a nyár!

„Eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom, édes is, meg hűvös is az ajkaimon. Finom a citromos, még jobb a kókuszos, oly jó egy nagy kosár fa-fa-fagyi” – szól szívünkből az ismert dal. Bár a dal gyerekekről csilingel, olyasfélékről akik a spenótnál, a sóskánál vagy a sárgarépánál is jobban szeretik a fagyit, mi felnőttként is pont ilyen szenvedélyt érzünk az ajkainkon felolvadó finomság iránt, legyen az fagylalt, jégkrém vagy épp sorbet. Főleg, ha tudjuk mi van benne, és még inkább, ha egy-egy gombócnyi nem 6-700 forintnyi összegből jön ki. Három izgalmas variációt hozunk, köztük egy olyan könnyűt, amit gyerekek is el tudnak készíteni, ráadásul minden nyalánkság összeállítható fagylaltgép nélkül is. 

„Meggyes pite” jégkrém 

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

  • 4 dl tej,
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg magozott meggy
  • 3 dl hideg habtejszín, habbá verve
  • 1 (kezeletlen) citrom
  • 10 dkg zabkeksz

Három dl tejet felforralunk a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral és a tojássárgájával. Kihűtjük. A kihűlt pudingot jól átkeverjük, majd hozzáadjuk a bormixerrel pürésített meggyet, végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt, a citrom levét és reszelt héját. Nem kell teljesen összekeverni, maradhat márványos. A krémet kb. 1 dl-es, kimosott joghurtos poharakba töltjük, megszórjuk morzsásra tört zabkeksszel, és mindegyikbe szúrunk egy-egy pálcikát. 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük. (30 percenként megigazíthatjuk a pálcikákat, akkor biztosan a helyükön maradnak.) Kivesszük, és 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk, eltávolítjuk róluk a formát.

Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre

(Vegán) fagyi pillanatok alatt

Hozzávalók 4 gombóchoz:

  • 1 doboz kész (vegán) csokis vagy vaníliás puding
  • 2 banán
  • 1 kis csipet só

A banánokat felkarikázva mélyhűtőbe tesszük. A fagyott karikákat a kész pudinggal együtt késes aprítóba tesszük, krémesítjük, majd egy laposabb, hidegálló edényben elterítjük és még 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. Fagyikanállal kitálaljuk, édesített kakaóporral vagy fahéjjal, esetleg grillázzsal szórjuk meg. 

Mogyorókrémes, mogyorós fagylalt karamellöntettel, grillázzsal 

Hozzávalók kb. 15 gombóchoz:

A fagylalthoz:

  • 1 dl tej
  • 2,5 dl natúr görög joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mogyorókrém
  • 5 dkg darált török mogyoró + pár egész szem a díszítéshez

A karamellöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj

A grillázshoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg török mogyoró vagy földimogyoró

A grillázshoz a cukrot világos aljú lábosban kevergetve aranybarnára karamellizáljuk, hozzákeverjük a darált/aprított mogyorót, majd két szilikonos sütőpapír között nyújtófával vékonyan elnyújtjuk. Kihűtjük, majd darabokra törjük.A karamellöntethez a cukrot magas falú, világos aljú edényben aranybarnára karamellizáljuk, folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a forróra melegített tejszínt és vajat. Simára keverjük, kihűtjük. (Ha túlzottan megkeményedik, pár pillanatra tegyük a mikróba.) A fagylalthoz a tejet, a joghurtot, a tejszínt, a cukrot, a mogyorókrémet és a darált mogyorót felforraljuk. Kihűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs gépünk, a kihűlt alapot mélyhűtőbe tesszük, majd fél óránként botmixerrel átkeverjük, míg teljesen megfagy. Karamellöntettel, mogyoróval és a grillázzsal díszítjük tálaláskor.

Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós

Fagyi vagy jégkrém

Túl azon, hogy ha finom, a legtöbbünknek egyre megy, azért igenis van különbség fagyi és jégkrém, pláne sorbet között. A fagylalt és jégkrém közti első, és legfontosabb eltérés, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül, cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, krémes állagban. A fagylalt és a jégkrém is legtöbbször tejes alapú. A perzsa-török eredetű sorbet (ejtsd: szorbé) ezzel szemben friss vagy fagyasztott gyümölcsből készül és jellemzően nem tartalmaz tejet. Akárhogy is, a lényeg, hogy frisset együnk: a nyári szalmonella fertőzések egy jelentős része köthető évről évre a nem megfelelő körülmények közt árult fagyihoz.

Ha nem otthon készítjük, pláne figyeljünk nagyon a minőségre! Keressük a nagyobb forgalmú helyeket még akkor is, ha többet kell sorban állni, mert itt biztosan minden nap kipörög az árú. Ne dőljünk be a csalogató áraknak se: a felhabosított, mesterséges alapanyagokkal telitömött albán fagyi bár kicsit olcsóbb, se nem finom, se nem egészséges – együnk inkább ritkábban, de akkor jót.

Kiemelt kép: Getty Images