A szakértő szerint ezeket az ételeket fogyasszuk inkább, ha fontos számunkra az egészség és a szív állapota!

Van, amikor hiába tudjuk valamiről, hogy nem tesz jót nekünk, mégis nehéz lemondani róla. Pedig a szív az egyik olyan szervünk, aminek az egészségére fokozottan ügyelnünk kellene, hiszen rengeteg problémát tud okozni, ha nem megfelelően működik a ketyegő. Tehát nehéz valamiről lemondani, még akkor is, ha káros – de nem lehetetlen! Hiszen az egészség a legfontosabb.

Az Insider megkérdezte Dr. Beth Abramsont, a torontói St. Michael’s Hospital kardiológusát és az American College of Cardiology hipertónia munkacsoportjának társelnökét, hogy mondjon néhány olyan, szívre ártalmas ételt, amit egyszerűen tudunk helyettesíteni, hogy könnyen megvalósítható lehessen a szívbarát táplálkozás.

Hamburger, ami a szívnek „kedves”: marhahús helyett szárnyasból

Ha legközelebb megkívánunk egy jó hamburgert, Abramson azt ajánlja, hogy készítsük el azt  magunknak, de hanyagoljuk a vörös húst. Az Amerikai Szív Szövetség arra ösztönöz, hogy korlátozzuk a vörös húsok mennyiségét az étrendünkben, mert több telített zsírt tartalmaz, mint más fehérjeforrások, mint például a csirke, a hal és a növények. A telített zsír pedig megemelheti a koleszterinszintet, ami növeli a szívbetegségek és a sztrók kockázatát.

Egy tanulmány szerint a vörös hús napi fogyasztása megháromszorozza egy olyan vegyi anyag szintjét a szervezetben, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel. A szív egészségét szem előtt tartva Abramson csirkemellből készült hamburgert eszik a családjával, vagy pedig darált csirkéből készít húspogácsát, amelyhez néha borjúhúst is ad. „Ez jó módja annak, hogy csökkentsük a vöröshús-tartalom egy részét, de mégis úgy érezzük, mintha hamburgert ennénk” – mondta.

„Rántott” csirke, a szívünk számára egészségesen

És ha már csirke: azt is lehet szívbarát vagy ártalmas módon készíteni. Az olajban csöpögő rántott csirke helyett Abramson szívbarát változatot szokott készíteni. A kutatások ugyanis összefüggést mutatnak a bő olajban sült ételek fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának nagyobb kockázata között.

Így készíti az egészséges rántott húst: a nyers csirkecsíkokat előbb alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény salátaöntetbe mártja – a magas koleszterintartalmú tojássárgája helyett –, majd megforgatja a zsemlemorzsában (ez lehet teljes kiőrlésű). Míg a legtöbb egészséges ember ehet tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszint miatt, a kutatások szerint bizonyos betegségekben, például cukorbetegségben szenvedőknek óvatosabbnak kell lenniük ezzel. A csirkecsíkokat ezután megsütjük némi olajban (nem pedig fritőzben!), hogy a végén a szívünk számára is egészséges sült csirke alternatívát kapjunk.

szív egészség étel

Jó ételek, egészséges szív! (Fotó: Getty Images)

Olaj helyett sütőben sült krumpli

Abramson szerint nem muszáj lemondanunk a nassolnivalókról sem, hiszen azoknak is van olyan változata, amit megengedhetünk magunknak akkor is, ha fontos számunkra a szívünk és az egészség. Csökkentsünk a magas telített zsírtartalmú rágcsálnivalók, például a sült krumpli és a csipsz fogyasztását, és el kellene olvasnunk az élelmiszerek címkéit, hogy tudjuk, mit eszünk valójában. A legjobb, ha olyan egészséges opciókat választunk, mint a friss gyümölcs és zöldség, amelyek úgy töltik fel a szervezetet vitaminnal és energiával, hogy közben óvják a szívünket is.

Szívbarát bundáskenyér

A bundáskenyeret sokan vajban vagy bő olajban sütik, de a vaj sok telített zsírt tartalmaz, viszont el lehet készíteni egészséges módon is. Abramson a kenyérszeleteket egy tojással elkevert sovány tejbe mártja, majd megsüti. „Így is ugyanolyan jó az íze” – mondta. Ha valaki nem ehet mondjuk allergia miatt, ki is lehet hagyni a szakember szerint, vagy esetleg helyettesíthetjük mással is a tojást. A zsiradék mennyiségét úgy is csökkenthetjük, hogy a tojásban meghempergetett kenyeret a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy sütőpapírral lefedett tepsire, és nagyjából negyed óra alatt megsütjük. Ínyencek tehetnek rá zsírszegény sajtot is – amikor aranybarna lesz, kész is!

Fagyasztott joghurt jégkrém helyett

A tejtermékek remek kalciumforrások, amik jót tesznek a csontjainknak, különösen a gyerekeknél, de Abramson azt ajánlja, hogy fogyasszunk alacsonyabb zsírtartalmú változatokat belőlük, hogy csökkentsük az elfogyasztott koleszterin mennyiségét. Ő vacsora utáni desszertnek inkább fagyasztott joghurtot részesít előnyben jégkrém helyett, de hozzátette, hogy mértékkel azt is lehet fogyasztani. „Ha nagyon szeretünk valamit, akkor engedjük meg havonta egyszer magunknak, és élvezzük a finomságot” – mondta.

Kiemelt kép: Getty Images