Mifelénk kicsit mostohagyerekként kezeljük a sóskát. Ha főzzük is, nemigen látunk bele többet a mártásnál, pedig ez az élénk zöld, savanykás leveles millióképp felhasználható a konyhában. Arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges: a sóska alacsony kalóriatartalom mellett A, C és B vitaminokban gazdag, emellett tele van antioxidánssal, zöld leveles létére pedig még a fehérjetartalma sem elhanyagolható. Ráadásul szezonban kedvező áron beszerezhető és nem is nehéz vele bánni. Frissen aprítva/darálva pesto, de savanykássága miatt még limonádéalapanyag is lehet, sőt: a sóskafagyi is megdöbbentően finom, bár első hallásra meglepő fogás. Hétvégi gasztró cikkünkben azért nem megyünk ennyire messzire: íme három olyan recept, ami a sóskát a kevésbé haladó íny számára is szerethetővé teszi, mégis szakít a menzás mártáshagyománnyal.
Almás-sonkás-sajtos sóskasaláta
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 10 dkg friss, leveles sóska,
- 1 kis csokor bazsalikom,
- 5 dkg félkemény sajt (1 g),
- 10 dkg füstölt, szárított sonka,
- 20 dkg zöld alma (28 g),
- 2 evőkanál fehérborecet,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- frissen őrölt bors
A megmosott, lecsöpögtetett sóskát vágjuk csíkokra, tépkedjük hozzá a bazsalikomot, adjuk hozzá a kockázott sajtot, a vékonyra szelt sonkát. Az almát mossuk meg, kockázzuk fel, tegyük a tálba. Keverjük össze a salátát, majd öntsük rá az ecettel elkevert olajat. Forgassuk össze, szórjunk rá frissen őrölt borsot.
Sóskás tagliatelle buggyantott tojással
Hozzávalók 2 főre:
- 30 deka száraz tészta
- 2 tojás
- 4 nagy marék sóska
- 50 gramm vaj
- 1 citrom héja és a fele leve
- ízlés szerint cukor, szerintem kb. egy púpozott evőkanál
A sóskát a vajon megpároltam, az aprítóba lapátoltam, ezután hozzáadtam a cukrot, a citromlevet és a héjat is, majd alaposan lepürésítettem. A pürét kicsi főzővízzel egy serpenyőben felhúztam és összeforraltam, beleforgattam a közben kifőtt tésztát, végül buggyantott tojással és jó borsosan tálaltam, mert szerintem nagyon illik rá.
Sóskakrémleves pirított magokkal és fetával
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg burgonya,
- 30 dkg friss leveles sóska,
- 1 citrom facsart leve (1-2 teáskanál),
- 1 teáskanál cukor,
- só,
- frissen őrölt bors,
- 2 dl főzőtejszín,
- 5 evőkanál tökmag és napraforgómag,
- 15 dkg feta sajt
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és 1 liter sós vízben főzni kezdjük. Közben a sóskát megmossuk, szárait levágjuk, majd a megfőtt burgonyához adjuk. 2 percig főzzük, utána alaposan összeturmixoljuk. A citrom facsart levével, cukorral ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, tejszínt keverünk hozzá. Összemelegítjük, ha kell, még hígíthatjuk vízzel. Megszórjuk száraz serpenyőben megpirított magokkal, fetát morzsolunk rá. Hidegen is mennyei. Tipp: Elkészíthető mirelit sóskapüréből is, ezt felengedve adjuk a főtt burgonyához; így elég kevesebb, kb. 8 dl vízben főzni a krumplit.
Sóska, otthon
Na és azt tudtad, hogy a sóska otthoni termesztése gyerekjáték? Bár a tavaszi vetésről-ültetésről már lekéstél, kora ősszel megint csak itt a lehetőség, hogy sóskatermesztésbe fogj. Ráadásul a sóskát magról, átültetéssel vagy gyökérmegosztással is könnyedén indíthatod, vetheted kis cserépbe vagy balkonládába, de még magaságyásba vagy a kertbe is. Ha kap napot (a tűző napot azért nem szereti) és elegendő vizet, nincs rá sok gond, ha pedig lakáson belül termeszted, jócskán meghosszabbíthatod a betakarítási időszakot, így az év jó részében friss sóskád lehet.
Kiemelt kép: Sóskafagyi haladóknak, Getty Images