Vannak, akik élnek-halnak a főzésért, mások nem szívesen mennek a konyha közelébe sem. Olyanról viszont még nem hallottam, aki ne élvezné a friss borsó bontogatását, és ne örülne fülig érő szájjal a zsenge, szinte édes szemeknek. Itt a borsószezon, azaz itt az ideje, hogy tegyük mindenbe, amibe csak lehet.
A friss zsenge zöldborsó íze utánozhatatlan, a legegyszerűbb főzelék is klasszisokat ver arra a verzióra, amit télvíz idején készít az ember, de számtalan egyéb fogásban megállja a helyét. Érdemes nagyobb teret adni neki. Ma egy tartalmas ragut, egy snackként fogyasztható krokettet és egy pénztárcabarát egytálételt hoztunk.
Zöldborsós csirkeragu citromos-petrezselymes bulgurral
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 80 dkg csirkemellfilé
- 40 dkg zöldborsó
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál mustár
- 4 dl főzőtejszín
- 20 dkg bulgur
- 1 citrom facsart leve
- 1 csokor petrezselyem
- só
A finomra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megpároljuk, a felkockázott csirkét megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, 5 percig főzzük. Belekeverjük a mustárt és a tejszínt, összemelegítjük. Dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük a bulgurt. Olívaolajjal, citromlével, sóval összeforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A ragut bulgurral tálaljuk.
Zöldborsós galuska
Hozzávalók négy adaghoz:
- 3 evőkanál zsír
- 450 gramm (mirelit)borsó
- 25 deka liszt
- 3 tojás
- 4 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy paprika
- só, bors, kömény
- egy nagy doboz tejföl
A pörköltszafthoz zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a kockázott paprikát és paradicsomot. Tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, ráreszeljük a fokhagymát, majd felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Viszonylag nagy lángon mindig elfőzzük és visszapótoljuk a vizet, hogy jó sűrű szaftot kapjunk, aztán botmixerrel lepürésítjük. Ha kész a szaft, hozzáadjuk a borsót, és azzal is összefőzzük, kóstolás után még ízesítjük. A nokedlihez a lisztet összekeverjük egy nagy csipet sóval, majd hozzáadjuk a három felvert tojást és annyi vizet, amennyit a nokedlitészta-állaghoz felvesz. Vágódeszkáról forró, sós vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére, leöblítjük őket és hozzáadjuk őket a borsós keverékhez. Tálaláskor jó sok tejfölt tegyünk rá.
Zöldborsós-sonkás krokett házi ketchuppal
Hozzávalók 4 személyre:
A kroketthez:
- 50 dkg krumpli
- 1 tojás
- kb. 10 dkg liszt
- 10 dkg zöldborsó (konzerv/fagyasztott/friss)
- 10 dkg füstölt sonka
- só, frissen őrölt bors
- 7-10 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A mártogatóhoz:
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál olívaolaj
A hámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben főzzük egészen puhára, szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni. Törjük össze villával, adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy már ne legyen ragacsos a tészta. Keverjük hozzá az apróra kockázott sonkát, a borsót. (Ha fagyasztottat vagy frisset használunk, forró vízben 5 perc alatt főzzük elő, majd szűrjük le. Ha konzervet, szűrjük le.) Sózzuk, borsozzuk. A masszából formázzunk kis hengereket, majd forgassuk meg őket a zsemlemorzsában. Tegyük hűtőszekrénybe, ha lehűlnek a krokettek, sokkal ropogósabbra sülnek. A mártogatóhoz a paradicsomszószt szedjük tálba, reszeljük hozzá a fokhagymát. Sóval, borssal, mézzel, olívaolajjal ízesítsük. Tálalás előtt bő olajban süssük készre a kroketteket, szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk a házi ketchuppal. Húsok, halak mellé köretként is adhatjuk, de finom ropogtatnivaló sörözéshez, borozáshoz is.
Tudtad, hogy…
…a borsó az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott kultúrnövénye, évente világszerte csaknem 30 millió tonnát termelnek belőle, és hogy magas fehérjetartalmánál fogva a növényi alapú táplálkozás egyik nagyon fontos pillére? Na és azt, hogy zöldborsóból ma már nemcsak vegán fehérjeport, de tejalternatívát is készítenek, ráadásul olyat, ami olyan jól habzik, hogy alkalmas macchiatók és capucchinók készítésére is?
Kiemelt kép: Getty Images