Ha szereted a halakat, illetve a tenger gyümölcseit, akkor valószínűleg hozzánk hasonlóan alig várod, hogy nyaraláskor belevesd magad a rákok, kagylók, frissen fogott tengeri halak kavalkádjába.

Szatmári Feri megmutatja, milyen finomságokat alkothatsz a mediterrán piacok kincseiből, de akkor sem kell aggódnod, ha éppen nem utazol, hiszen az ételek hozzávalóit itthon is könnyedén be tudod szerezni, legfeljebb fagyasztott formában.

Hozzávalók 4 személyre:

4 darab konyhakész durbincs vagy 4 darab kisebb tengeri süllő (branzino) | 3 dkg puha vaj | 2 (kezeletlen) citrom karikázva | 1 csokor petrezselyem
A krumplihoz: 80 dkg burgonya | 3 evőkanál olívaolaj | 10 dkg magozott zöld olívabogyó | fél citrom leve | 1 csokor friss petrezselyem | 2 szál újhagyma zöldje
A mángoldhoz: 1 evőkanál olaj | 10 szelet bacon | 5 dkg vaj | 2 szál újhagyma | 2 gerezd fokhagyma | 60 dkg zsenge mángoldlevél | só, bors | 2 késhegynyi őrölt szerecsendió

  1. A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós, forró vízben. Szűrjük le, hagyjuk lecsepegni. Forgassuk össze az olívaolajjal, a kockázott olívabogyóval, a citrom levével, az aprított petrezselyemmel.
  2. A mángoldhoz serpenyőben az olajon pirítsuk ropogósra a felkockázott bacont, szedjük ki.
  3. A visszamaradt zsírhoz adjuk hozzá a vajat, forgassuk bele a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, pároljuk 2-3 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk hozzá a mángoldot. Sózzuk, borsozzuk, enyhén fonnyasszuk meg. Ízesítsük a szerecsendióval.
  4. A halat kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Kenjük be puha vajjal, tömjük ki citromkarikákkal, petrezselyemmel. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezen 25 percre 190 ºC-ra előmelegített sütőbe, vagy oldalanként 8-10 perc alatt grillezzük meg.
  5. Tálaláskor a krumplit szórjuk meg az aprított újhagyma zöldjével, a mángoldot pedig a félretett baconnel. Kínáljuk mindegyiket a hal mellé.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 743 KCAL/ADAG

Recept: Szatmári Feri
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Mediterrán különszámában jelent meg. Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.