Imádjuk az olyan fogásokat, amik egyszerre édesek és sósak, akárcsak a következő recept, melyben a fűszeres marhahúst az édesburgonya jellegzetes ízvilága egészít ki.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | olívaolaj | 50 dkg marhahús | só, frissen őrölt bors | 3 gerezd fokhagyma | 2 evőkanál sűrített paradicsom | 1 kg édesburgonya | 4 dkg vaj | 4 dkg liszt | 4 dl tej | 1 tojás

1. Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, adjuk hozzá az egészen apróra kockázott marhahúst, pirítsuk körbe, majd sózzuk, borsozzuk. Dobjunk rá 2 gerezd zúzott fokhagymát. Öntsünk alá 2 dl vizet, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, fedjük le, és 1,5 óra alatt főzzük puhára a húst. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.

2. Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel, sós vízben főzzük elő 5-7 perc alatt, majd szűrjük le. Készítsünk besamelt: a vajon futtassuk meg a lisztet, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, főzzük sűrűre. Ha kihűlt, keverjük hozzá a tojást.

3. Egy tűzálló tálba rétegezzük az édesburgonyát, a marharagut és a besamelt. A tetejére szedjünk besamelt, majd süssük össze 230 ºC-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 2 ÓRA
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 741 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. októberi számában jelent meg, még több finom őszi alapanyagból készült étellel együtt.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője