Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Kicsit unod már a sima fagyit (egyébként erről ismerheted fel az igazán rossz minőségű jégkrémet), és valami izgalmasabb jeges desszerttel rukkolnál elő a kerti partin? Készítsd el az alábbi jégkrémszendvicset, garantáljuk, hogy kicsik és nagyok is rajongani fognak érte!

Hozzávalók 18-20 darabhoz:

A kekszhez: 16 dkg vaj/margarin | 12 dkg cukor | 16 dkg barna cukor | 2 tojás | csipet só | késhegynyi sütőpor | 10 dkg durvára vágott étcsokoládé | 5 dkg durvára vágott fehér csokoládé | 35 dkg liszt
A fagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 1 darab vaníliarúd kikapart magjai | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor

  1. A kekszhez a lágy vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a barna cukorral. Hozzáadjuk az egész tojásokat, végül a sóval, sütőporral, aprított étcsokoládéval és fehér csokoládéval elkevert lisztet is beleforgatjuk. Szobahőmérsékleten 10-15 percig állni hagyjuk.
  2. A tésztából 4-5 cm átmérőjű rudakat sodrunk (2 darabot), sütőpapírba csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük dermedni 1 órára. A megdermedt tésztarudakból kb. 1 cm vastag korongokat vágunk, és sütőpapírral fedett sütőlemezre rakjuk őket. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 9-11 perc alatt.
  3. A vaníliafagylalthoz felforraljuk a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magjait. A tojássárgáját villával simára keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a szűrőn leszűrt vaníliás tejet. Ismét melegítjük, míg besűrűsödik, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Teljesen kihűtjük az alapot, majd fagylaltgépben elkészítjük.
  4. A kihűlt kekszeket a fagyasztóba rakjuk, és amikor hidegek, kettőt-kettőt összetöltünk a fagylalttal, így nem olvad ki belőlük.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS ÉS FAGYASZTÁS
SÜTÉS 9-11 PERC
KALÓRIA 310 KCAL/DARAB

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/6. lapszámában jelent meg.