Kapros, tejszínes lazacraguval, bulgurral töltött tök

Ha valami laktató, de mégis egészséges finomságra vágynál...

Végre itt a tökfélék szezonja, vegyünk a piacon cukkinit, főzőtököt vagy éppen patisszont, és készítsünk belőlük gazdag, ínycsiklandó fogásokat!

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg (2 kisebb) főzőtök | só, frissen őrölt bors | 1 fej vöröshagyma | 5 dkg vaj | 2 csokor friss kapor | 1 dl száraz fehérbor | 2 gerezd fokhagyma | 5 dl főzőtejszín | 35 dkg bőr nélküli lazacfilé | 15 dkg bulgur | 2,5 dkg liszt

  1. A sütőt melegítsük 200 ºC-ra. A hámozott tököt vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el. Enyhén sózzuk, tegyük sütőbe a tököt, amíg elkészül a ragu (kb. 25 perc).
  2. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg 2 dkg vajon. Adjunk hozzá 1 csokor finomra vágott kaprot, majd öntsük fel a fehérborral, ízesítsük 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, dinszteljük a hagymát 5 percet. Öntsük fel 2 dl főzőtejszínnel, forraljuk össze. Adjuk hozzá nagyobb darabokban a halhúst, sózzuk, borsozzuk, főzzük 4-5 percet a ragut.
  3. A bulgurt főzzük meg sós vízben, szűrjük le, keverjük el a halas raguval.
  4. Készítsünk besamelt a maradék 3 dl főzőtejszínnel: 3 dkg vajon futtassuk meg a lisztet, adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd öntsük fel fokozatosan a tejszínnel. Forraljuk össze, sóval, borssal, a másik csokor finomra vágott kaporral ízesítsük.
  5. Szedjük a kapros besamelt tűzálló tálba, majd ültessük bele az elősütött tököket. Szedjük rá a halas ragut, és 5-10 perc alatt forró sütőben süssük össze.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 5-10 PERC
KALÓRIA 692 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2023/07. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.