Arról már olvashattatok, Martha Stewart szerint milyen is egy jól felszerelt, átlátható éléskamra és ahhoz is adtunk praktikus hűtőrendszerezési tippeket, hogy az élelmiszerek a lehető legtovább frissek maradjanak. Ezúttal ismét a kamrába teszünk kitérőt, pontosabban képzeletbeli polcszemlét tartunk, hogy kirostáljuk azokat az élelmiszereket és alapanyagokat, melyek hosszabb ideje pihennek a spájzban, mint kellene.
Sok helyen találkozunk az árucikkek lejárati dátumával, de attól, hogy egy termék még nem járt le, nem jelenti azt, hogy fogyasztásra alkalmas állapotban van (ahogyan fordítva sem feltétlenül igaz). Ez különösen igaz olyan élelmiszerekre, szárazárura, magvakra, gabonafélékre, fűszerekre, melyekről általában úgy véljük, nem romlandóak. Ellenőrizzük le az alábbi élelmiszerek közül kamránk régi „lakóit”, mielőtt felhasználjuk őket a következő sütés-főzéshez.
Teljes kiőrlésű élelmiszerek
Az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint például a quinoa eltarthatósága nagyban függ a zsírtartalmától, de amennyiben a három legnagyobb ellensége – vagyis hő, levegő és nedvesség – éri, megindulhat az avasodás. Ha dohos, olajos illatot érzünk az enyhén édes vagy semleges aroma helyett, akkor már ne használjuk fel, és tartsunk inkább kisebb adagokat száraz helyen a szekrényben. Más a helyzet a teljes kiőrlésű liszttel, melyet bár meglepően hangzik, valójában a hűtőszekrényben kellene tárolnunk – így nyolc hónapig is eláll, és nem lesz avas. Ehhez persze fontos, hogy kerüljük a páralecsapódást és zárjuk légmentesen a lisztes tasakot. A barna rizst ugyanezen módszerrel fagyasztóban akár egy évig is eltarthatjuk.
Kekszek, magok és cukor
Mindig helyezzük a felbontott zacskós kekszet egy légmentesen záródó edénybe vagy tasakba, hogy megakadályozzuk a nedvesség beszivárgását. A kekszek egyébként legfeljebb kilenc hónapig maradnak frissek a kamrában, ahogy a magvakat is néhány hónapon belül érdemes megenni.
A diófélékben és a magvakban általában nagy mennyiségű olaj van, mely néhány hónap elteltével megavasodik. A füves vagy festékszerű szag erre enged következtetni,
melyet azzal előzhetünk meg, hogy inkább hűtőszekrényben tároljuk. A kekszdarabokkal ellentétben a barna cukor nem nedves lesz, hanem kiszárad és megkeményedik levegő hatására, miközben hónapokon át a kamrában tartjuk. Helyezzük a barna cukrot egy visszazárható műanyag zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe, hogy puha maradjon és hosszabb ideig elálljon.
Sör, tea, olaj
A sör szobahőmérsékleten való tárolása nem feltétlenül árt, de gyorsabban tönkretehetjük vele, ugyanis körülbelül négy hónap elteltével a hő, a fény és a levegő átszivároghat a dobozokon. A hűtött tárolás a legjobb minden sör számára, de a tea esetében sem érdemes várnunk kettőnél több hónapot, mert a a teában lévő olajok elhasználódnak és rossz ízt adnak a frissítőnknek. Ugyanez vonatkozik a szemes kávéra és a por alapú instant granulátumokra is. Ami az olajat illeti, egy felbontott üveget hat hónapnál tovább ne tároljunk, inkább gyakrabban vegyünk kisebb kiszerelést és így biztosan nem romlik az íze, állaga.
Fokhagyma és burgonya
A krumpli általában legfeljebb két hétig áll el a hűtőszekrényben, és két hónapig a kamrában. Amikor lejárt az ideje, elkezd hajtásokat növeszteni (melyekben akár méreganyag is lehet) és puha sötét foltok jelennek meg a felszínén. A fokhagyma valamivel tovább bírja, sötét hűvös kamrában maximum három-öt hónap a szavatossági ideje – ha túl sokáig tároljuk, a fokhagymagerezd összezsugorodik vagy elkezd kihajtani.
Fűszerek és sütőpor
A fűszerek, azok közül is kifejezetten a kurkuma, a paprika és a szerecsendió általában két-három év után veszítenek hatásukból, amit egy gyors ízteszttel tudunk megállapítani. Ugyanez vonatkozik a sütés hozzávalóira is. A sütőpor és a szódabikarbóna idővel elveszíti kelesztő erejét. Ezt úgy vizsgálhatjuk meg, ha a szódabikarbónát ecettel, a sütőport pedig forró vízzel összekeverjük és amennyiben habzik, azt jelenti, hogy a hozzávalók még elég frissek a feldolgozáshoz.
Kiemelt kép: Getty Images