Spórolós finomság hó végére: meggyes-mákos hajdinakása

Hernyák Tomi főzés nélküli receptje.

Egykor a kásák napi rendszerességgel szerepeltek az étrendben, egyrészt olcsón előállítható, laktató fogást jelentettek (ahogyan a zabpelyhes sütemény is), másrészt nagyon egészségesek is voltak. Érdemes velük „újra” megpróbálkozni!

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg hajdina | 6 dl tej | 2 evőkanál méz | 1 csomag vaníliás cukor | 20 dkg magozott meggy | 1 kávéskanál őrölt fahéj | 1-2 evőkanál darált mák

  1. A hajdinát előző este annyi vízbe áztatjuk, hogy ellepje. Másnap szűrőbe tesszük, átmossuk, lecsepegtetjük, és turmixgépbe helyezzük. Tejjel felöntjük, hozzáadunk 1 evőkanál mézet, vaníliás cukrot, összepürésítjük.
  2. A meggyet felhevített serpenyőbe tesszük, és 5-10 perc alatt – mintha lekvárt főznénk – kicsit felforraljuk. Hagyjuk, hogy az elején kiengedett leve kicsit besűrűsödjön. Közben a maradék mézzel és a fahéjjal ízesítjük.
  3. Tálaláskor a hajdinakására szedjük a meggyragut, végül a mákkal megszórjuk.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 328 KCAL/ADAG

Fotó: Gyugyi Péter
Styling: László Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2023/07. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.