HOZZÁVALÓK 14-16 SZELETHEZ:
A fehér tésztához: 4 tojás | 16 dkg cukor | 1,5 dl víz | 1 dl (napraforgó)olaj | fél csomag sütőpor | 22 dkg liszt + a formákhoz vaj/margarin a formákhoz
A kakaós tésztához: 4 tojás 16 dkg cukor | 1,5 dl víz | 1 dl (napraforgó)olaj | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 18 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 14 dkg cukor | 1 csomag puncsos pudingpor | 15 dkg vaj/margarin
A bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé | 2-3 evőkanál (napraforgó)olaj
1. A fehér tésztához lágy habbá verjük a tojásokat a cukorral, majd hozzákeverjük a vizet és az olajat, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát is (a kakaót a liszthez adjuk).
2. A masszákat egy-egy kikent, kilisztezett őzgerincformába töltjük. (Ha nincs két formánk, két részletben sütjük.) 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. 1-2 perc után kiborítjuk a formákból, így hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben feloldott pudingporral. Amikor kihűlt, robotgéppel kihabosítjuk a nagyon puha vajjal/margarinnal.
4. A kihűlt tésztákat felszeleteljük a bordák mentén, majd váltogatva összetöltjük a krémmel (fehér, rózsaszín, barna, rózsaszín, fehér, rózsaszín stb.). Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. Vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval bevonjuk, hagyjuk megdermedni. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 546 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/3. számában jelent meg, még több karácsonyi finomság társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre