HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
20 dkg csokoládés keksz | 10 dkg vaj/margarin | 10 dkg étcsokoládé | 3 dl habtejszín | 3 dl tej | 3 dkg cukor | 4 teáskanál zselatin
Az öntethez: 7 dkg cukor | 2 dkg vaj/margarin | 1 dl habtejszín | csipet tengeri só
1. A kekszet daráljuk le konyhai aprítóban (vagy nyújtófával törjük össze alaposan), majd keverjük össze az olvasztott vajjal/margarinnal. Nyomkodjuk egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába. Tegyük a hűtőszekrénybe.
2. A csokoládét törjük össze, tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, a cukrot és a zselatint. Kevergetve forraljuk fel, majd hagyjuk kicsit hűlni. Öntsük a krémet az előkészített tortaalapra, ismét tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulásig.
3. Készítsük el a karamellöntetet: a cukrot melegítsük egy világos aljú lábosban addig, amíg közepesen sötétre karamellizálódik, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a vajat/margarint, a felmelegített tejszínt és a sót. Keverjük simára a karamellkrémet, hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt csorgassuk meg vele a tortát. (A tetejét megszórhatjuk darabokra tört csokoládés keksszel is.)
Tipp: Ha a karamellkrém túl kemény lesz tálalásig, kevéske tejjel melegítsd fel újra.
ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 4098 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/3. számában jelent meg, még több mennyei torta társaságában.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője