patisszon, csillagtök

Hétvégi gasztró: ne csak rántsuk az ezerarcú patisszont

Jövet-menet egyre több helyen mosolyog ránk ez a különleges formájú tökféle: érdemes kísérletezni vele, mert sokkal több van benne, mint gondolnánk.

1993 körül találkoztam először a patisszonnal. Ekkortájt ismertük meg pótanyukámat, akinek a konyhájából számomra addig ismeretlen finomságok kerültek elő. Sokféle fogás megmaradt, de az egyik leginkább bevésődött a rántott patisszon volt. Nemcsak, mert őrülten finomnak találtam, főleg kicsit már meghűlve, majonézbe mártogatva, de azért is, mert nem tudtam napirendre térni mókás formája és szintén nem hétköznapi neve felett.

Tökszezon (is) van, az ember a piacon járva sokféle formájú, méretű és színű nyári tökfélével találkozik, egy fehér medúzára vagy fura UFO-ra emlékeztető patisszon mindig felhívja magára a figyelmet. Sima halpatkó alakúra vágva és rántva is isteni, ma viszont három olyan receptet hozunk, amiben egészen új arcát mutatja.

Sonkás, sajtos patisszontorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab patisszon (60 dkg)
  • 6 dl főzőtejszín
  • 1 tojás
  • őrölt szerecsendió
  • 15-20 dkg gépsonka
  • 10 dkg reszelt parmezán (helyettesíthető más , félkemény, kemény sajttal is)

A patisszon héját eltávolítjuk, majd felszeleteljük kb. 3 mm vastagra. A tejszínhez adjuk a tojást, sót és őrölt szerecsendiót, összekeverjük. Egy csatos tortaformába vagy tűzálló tálba rétegezzük úgy, hogy egy réteg patisszonra egy réteg sonka kerüljön, majd kevés tojásos tejszínt öntünk rá, parmezánnal megszórjuk, így folytatjuk. A tetejére sajt kerüljön. Sütőbe tesszük, 170 °C-on kb. 45 percet sütjük. Tipp: Ugyanígy zellerből is elkészíthető! 

Sonkás sajtos patisszontorta

Recept: Tobai Róbert, Fotó: Körmendi Imre

Currys patisszonragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg patisszon (pucolt mennyiség)
  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál madras curry fűszerkeverék
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1-1 teáskanál őrölt római kömény és csilikrém
  • 2 dl zöldségleves
  • 2 dl kókusztej
  • tengeri só
  • 1 lime leve
  • 25 dkg jázminrizs

A patisszont hámozzuk meg vékonyan, vágjuk ketté, távolítsuk el a magokat, vágjuk nagyobb kockákra a zöldséget. A finomra kockázott vöröshagymát dinszteljük puhára kevés olívaolajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a curryt, a gyömbért és a római köményt. Pirítsuk össze. Adjuk hozzá a patisszont, 2-3 percet párolva süssük, majd öntsük fel a levessel és a kókusztejjel. Keverjük el, fedő nélkül főzzük forralva 15 percig. Sózzuk, ízesítsük csilikrémmel és lime-lével. Tálaljuk sós vízben kifőzött illatos jázminrizzsel.

Currys patisszonragu

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Sajtbundás zöldségek csípős mártogatóval 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zöldség tetszés szerint: brokkoli, cukkini, padlizsán, tök, patisszon, gomba, édesburgonya,
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg liszt
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A mártogatóhoz:

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • 1 dl tejföl, durvára tört bors

A zöldségeket megmossuk, ha szükséges, meghámozzuk, majd feldaraboljuk. Kissé megsózzuk, majd szárazra töröljük. A tojást felverjük a tejföllel és a sajt felével. A sajt másik felét a zsemlemorzsába keverjük. A zöldségeket lisztbe, a sajtos tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. A mártogató hozzávalóit összekeverjük, majd a zöldségek mellé kínáljuk. 

Sajtbundás zöldségek csípős mártogatóval

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Egyéb patisszonügyek

A patisszon nemcsak finom, de nagyon egészséges is: magas víztartalma és alacsony kalória- és szénhidrátértéke miatt a legdiétásabb étrendbe is beilleszthető, ugyanakkor magas káliumtartalom jellemzi. Ez mind szép, de hogy a csudába hámozzuk meg? És mi legyen a magjaival és a héjával? Először is:

keressük az igazán zsenge, hófehér tököket, mert ezeket nem feltétlenül kell meghámozni, és a magjaik is észrevétlenül tűnnek el a fogaink között.

Az ilyen friss tököt egyszerűen meg is tudjuk tölteni anélkül, hogy hosszan kellene hadakoznunk a pucolással. Ha nem ennyire friss, amit a piacon találtunk, a patisszon tisztítása akkor is egyszerűbb, mint gondolnánk. Vágjuk le az alját és a tetejét is (elég egy félcentis karikát kanyarítanunk alul és felül is), ezután vágjuk függőlegesen ketté a patisszont, majd kanállal, kotorjuk ki a magjait. Az így már kézre eső két felet vékonyan, lehetőleg zöldséghámozóval tisztítsuk meg, majd szeleteljük a receptnek megfelelően. 

Kiemelt kép: Getty Images