A vérbeli lecsórajongók hónapok óta erre a pillanatra vártak: végre tele a piac finom, érett, magyar paradicsommal és paprikával.

Ha augusztus, akkor lecsó! A szezonban készült zöldségragunak ugyanis nincs párja. A paprika ilyenkor vastag húsú és ress, a paradicsom sötétpiros és telis-tele van ízzel, házasságukból pedig szaftos finomság készül, amit magában, kolbásszal, virslivel, rizzsel vagy tojással is imádunk fogyasztani.

Az, hogy ki milyen arányokkal főzi a lecsót, hogy önt-e alá vizet, vagy csak a zöldségek levével gazdálkodik, tesz-e bele bármilyen fűszert a són, vagy más zöldséget az alapokon túl, egyéni ízlés kérdése, és mindenki a saját verzióját tartja a legjobbnak. Ma három a hagyományostól kicsit eltérő receptet hozunk, amelyeket azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik saját, bevált receptúrájukat álmukból felkeltve is tudják. 

Cukkinis töklecsó kolbásszal 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg cukkini
  • 40 dkg zsenge tök
  • bors

Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg egy nagyobb lábosban. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, pirítsuk le kicsit. Szórjuk rá a pirospaprikát, tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Főzzük össze, míg a paradicsomok levet engednek. Közben kockázzuk fel a cukkinit, a tököt hámozzuk meg, kockázzuk fel. Adjuk őket a lecsóalaphoz. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve 20 perc alatt főzzük össze a lecsót. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Szezámmagos fasírtgolyó ajváros lecsóval 

Hozzávalók 4 személyre:

A lecsóhoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg tölteni való paprika
  • 70 dkg paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • 30 dkg ajvár

A fasírtgolyóhoz:

  • 80 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 8 dkg fehér szezámmag
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál finom szemű zabpehely
  • olaj

A lecsóhoz a finomra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a hagymára dobjuk. Aláöntünk kb. 1 dl vizet. A paradicsomot felkockázzuk, a paprikához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az ajvárt hozzákeverve kb. 10 perc alatt összefőzzük. A fasírtgolyóhoz a darált húshoz reszeljük a tisztított vöröshagymát, fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, szezámmaggal, belekeverjük a tojásokat és a zabpelyhet.  Nedves kézzel pingponglabdányi golyókat formázunk, és serpenyőben, kevés olajon vagy szilikonos muffinformában sütőben megsütjük őket (180 C-on 15-20 perc alatt). A lecsóval tálaljuk. 

lecsó

Recept és fotó: Nagy Tünde

Kuszkuszos lecsó 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor újhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg (tölteni való) paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg kuszkusz

Az újhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, fonnyasszuk meg az olívaolajon.  Adjuk hozzá a felkarikázott paprikát és a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.  Lefedve főzzük takarékon készre a lecsót. Kóstoljuk meg, majd sózzuk, kicsit legyen sósabb a kelleténél.  Szórjuk bele a kuszkuszt, fedjük le, hagyjuk, hogy megdagadjon benne, utána tálaljuk.

lecsó

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Tedd el télire!

Paradicsom és paprikadömping idején érdemes be is főzni ebből a finomságból. A házilag eltett lecsó tél közepén is megidézi a nyár legjobb ízeit, ráadásul remek instant pörkölt vagy épp gulyásalap is, amivel később időt is spórolunk magunknak. A lecsófőzés ráadásul szuper közös program is lehet: én például alig várom, hogy idén is összegyűljünk egy kedves ismerősnél, ahol tavaly bográcsban legalább ötven üvegnyi lecsót főztünk, tettünk el, majd osztottunk szét egymás között.

A lecsó befőzéséhez semmilyen tartósítószerre nincs szükség: kifőzött befőttes üvegekben, türelmesen, pokrócok közt dunsztolva senkinél nem romlott meg egy üveg sem, viszont még decemberben is rá tudtunk járni. 

Kiemelt kép: Getty Images