Svédország
A hagyományos ünnepi vacsora alapja (a sózott heringen és a különböző káposztákon kívül) egy speciális karácsonyi főtt sonka, amit tojássárgájából és mustárból készült páccal ízesítenek, majd zsemlemorzsába forgatnak, és végül grillezik. A fogás elfogyasztásához egy ceremónia is kapcsolódik, ez a „dopp i grytan”, ami szó szerinti fordításban azt jelenti „fazékba mártás”. Mielőtt felszeletelik a sonkát, kenyeret mártanak az étel főtt levébe.
Puerto Rico
Sok éves tradíció a kinti malacsütés, amit az ünnep napján, általában már hajnali kettőkor elkezdenek sütni. Emellé pici rummal ízesített kókusztejes tojáslikőrrel is készülnek. Előételnek szívesen fogyasztanak levest, amit általában csirkéből és sok-sok gumós zöldségből főznek.
Dánia
A klasszikus dán karácsony egyik főfogása a kacsasült vagy a húsgombóc mellett a sült almával, hagymával és kakukkfűvel összefőzött baconos egytálétel. Köretnek fahéjas cukorral párolt fehér káposztát tálalnak. Izgalmasan hangzik!
Franciaország
A provence-i népek egyik fejedelmi karácsonyi előétele a kagyló és a lazac rilette. Főfogásként rendszerint valamilyen szárnyast választanak, ilyen például a gesztenyével töltött csirke is.
Németország
A német hagyományokban a karácsonyi vacsora egyik fő eleme a sült liba és a ponty, de a bajor nagymamák előszeretettel készítik el saját „Grünkohl”, azaz fűszeres-kelkáposztás receptjüket is. Köretnek ezen kívül leggyakrabban még burgonyát és párolt zöldségeket fogyasztanak, a desszertek terén pedig nagyon híres például a „stollen”, amit kandírozott naranccsal és citrommal ízesítenek, de nem feledkeznek meg a gyümölcskenyérről sem.
Norvégia
A nagy tradícióknak örvendő, „smalahove”, azaz párolt birkafej mellett, minden év karácsonyán elkészítik a „pinnekjott” nevű fogásukat, ami nem más, mint sózott bárányborda, amihez vajrépa pürét tálalnak. A halételek kedvelői is találnak fogukra valót az északi konyhában: a „lutefisk” elkészítéséhez tőkehalat vagy más fehér húsú, sózott, szárított halfajtát dolgoznak fel. Néhány napig hideg vízben, majd erős lúgban áztatják a szeleteket.
Dél-Amerika
A „chupe de centolla” néven ismert sajtos rákszószt egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. A tengeri herkentyűket tejszínbe áztatott kenyérrel, húsokkal és sajtokkal készítik. Tápláló lakomának tűnik.
Nagy-Britannia
A citromlikőr mellé sült, töltött pulykát vagy valamilyen más szárnyas ételt fogyasztanak, amihez általában sült burgonyát, kelbimbót szervíroznak. Desszertnek jöhet egy jó kis brandyvel ízesített karácsonyi puding és az elmaradhatatlan aprósütemények.
Szeretnél te is gyönyörű desszerteket és ízletes főételeket készíteni az ünnepekre? A nőklapja.hu Adventi nyereményjátékában minden segítséget megadunk ehhez, csupán annyit kell tenned, hogy helyesen megválaszolod a kérdésünket – figyeld Facebook-oldalunkat a nyereményjáték részleteiért! A helyes választ megírók közül hárman egyéves Nők Lapja Konyha Desszert előfizetést, féléves Nők Lapja Konyha digitális előfizetést, és Nichola Fletcher: Húsimádók könyvét nyerhetik meg.
A részletes játékszabályzat itt érhető el.
Ha szívesen olvasnál még a témában, további könyvekért keresd fel a Central Könyvek weboldalát.