Az egyik legnagyobb nyári kedvencünket szeptemberben is imádjuk.

Zamatos, friss és ízletes recept (nem csak) hétvégére, amivel pazar francia fogást varázsolhatsz az asztalra. 

Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű formához:

A tésztához: 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 12,5 dkg vaj/margarin | 1 tojás | csipet só
A töltelékhez: 25 dkg cukkini | 2 gerezd fokhagyma | olívaolaj | 25 dkg frutti di mare (tenger gyümölcsei) | 2 dl főzőtejszín | só, frissen őrölt bors | 1 csokor petrezselyem | 3 tojás | 15 dkg koktélparadicsom

  1. A tésztához morzsoljuk el a sóval kevert lisztet a hideg vajjal, adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. (Ha szükséges, tehetünk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.) A tésztacipót befóliázva tegyük a hűtőszekrénybe minimum 30 percre.
  2. Közben a töltelékhez egy serpenyőben, kevés olívaolajon pároljuk meg a szárvégeitől megfosztott, felkockázott cukkinit a zúzott fokhagymával együtt, adjuk hozzá a kiolvadt, lecsöpögtetett tenger gyümölcseit, pároljuk 5 percig. Öntsük fel a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, végül keverjük hozzá az aprított petrezselymet. Mikor kihűlt a cukkinis keverék, adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk.
  3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, tegyük egy 22-24 cm átmérőjű piteformába, szedjük rá a tölteléket. Osszuk el rajta a félbevágott koktélparadicsomokat.
  4. Süssük 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre a pitét.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 3214 KCAL/EGÉSZ ADAG

Fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/08. lapszámában jelent meg.