Télen a töltött káposzta, tavasszal a töltött karalábé, nyáron a töltött paprika a sláger. De mit töltsünk meg lassan az őszre fordulva? Mindent, ami a kezünk ügyébe kerül!
Zöldségekkel vagy éppen darált hússal megpakolva gombával vagy paprikával, de még paradicsommal is bárkit levehetünk a lábáról. Ma három izgalmas és könnyen elkészíthető receptet hozunk, amivel mindenféle erőfeszítés nélkül gondoskodhatunk a család vitamin és rostbeviteléről.
Spenótos ricottával töltött paradicsom
Hozzávalók 4 személyre előételnek vagy köretnek:
- 40 dkg friss leveles spenót (vagy 25 dkg leveles fagyasztott)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 20 dkg ricotta (helyettesíthető túróval)
- 10 dkg teljes kiőrlésű
- zsemlemorzsa
- olívaolaj
- 4 közepes méretű (egyenként 15-20 dkg), kerek paradicsom
A megmosott, lecsepegtetett, megtisztított spenótot csíkozzuk fel, majd serpenyőben kevés olajon, 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk. Nyomkodjuk ki teljesen a spenót levét, majd keverjük el a ricottával, újra sózzuk, borsozzuk a tölteléket. A zsemlemorzsát a másik gerezd zúzott fokhagymával együtt pirítsuk aranybarnára 2 evőkanál olívaolajon, sózzuk. A paradicsomok tetejét vágjuk le, kanalazzuk ki a paradicsommagokat és a levet. Szórjunk kevés pirított zsemlemorzsát a paradicsomüregekbe, szedjük rá a ricottás tölteléket, majd újra morzsát. Helyezzük vissza a „kalapokat”, tegyük a paradicsomokat tepsibe, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben süssük össze kb. 25 perc alatt. Langyosan tálaljuk, vagy hidegen még a sütés napján. Másnapra megereszkedik. Hús vagy hal mellé is nagyon finom.
Darált húsos, bulguros raguval töltött paprika
paradicsomszószban sütve
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg bulgur
- 30 dkg darált marhahús
- 1 tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1-1 evőkanál szárított kakukkfű és oregánó
- 4 közepes kápia paprika
- 40 dkg (1 konzerv) hámozott
- darabolt paradicsom
A bulgurt bő, sós vízben főzzük majdnem teljesen puhára, kicsit maradhat keményebb, szűrjük le. A darált marhahúst tálban keverjük össze a tojással, a reszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával, a szárított fűszerekkel ízesítsük, keverjük hozzá a főtt bulgurt. A paprikákat vágjuk ketté, csumájukat szedjük ki, töltsük meg a húsos keverékkel. A hámozott paradicsomot keverjük el 1 dl vízzel, enyhén sózzuk, öntsük tűzálló tálba, helyezzük rá a paprikákat. Alufóliával fedjük le, 40 perc alatt süssük fólia alatt készre 230 ºC-ra előmelegített sütőben. Aki szeretné, utána fólia nélkül még megpiríthatja a tetejét kb. 10 perc alatt.
Spenótos túróval töltött gomba
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg fagyasztott spenótpüré
- 25 dkg túró
- 25 dkg juhtúró
- 15 + 15 dkg trappista sajt lereszelve
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 12 darab portobello gomba
A spenótpürét kiolvasztjuk, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a túróval, a juhtúróval, 15 dkg reszelt trappista sajttal, a lereszelt fokhagymával és sóval. A gombákat megmossuk, a szárukat eltávolítjuk, a mélyedésbe töltjük a spenótos túrókrémet, és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Megszórjuk a maradék 15 dkg reszelt sajttal. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Melegen, önmagában tálaljuk, de adhatunk mellé rizst vagy vegyes zöld salátát, esetleg húst is.
Így lesz jó a töltött zöldség
Ha azt szeretnénk, hogy töltött zöldségünk kellően puha, mégis kicsit ress maradjon, és hogy a töltelék se száradjon ki, akármit is töltünk-sütünk, érdemes fóliával fedve (vagy épp fedett római tálban, vagy öntöttvas lábasban indítanunk a sütést). Ha töltött zöldségünk tetejére sajt is dukál, a sütés utolsó perceiben elég rápirítani, ha nincs, amit rásüssünk, maradhatnak végig sütő alatt. A töltött zöldségek tökéletesen működnek előételként, valamilyen körettel viszont teljes értékű főételek a legnagyobb étkűeknek is, ráadásul hidegen is isteni finomak tudnak lenni.
Kiemelt kép: Getty Images