Ki ne ismerné az érzést, amikor egy-egy helyzeten csakis és kizárólag egy doboz fagylalt, esetleg burger vagy egy (32 centis) pizza enyhíthet? Valahogy sosem salátát kíván meg az ember őrületesen…
Ez már önmagában azt feltételezi, hogy nem tápanyaghiányról van szó, hiszen ez esetben magas tápértékű, egészséges ételeket kívánnánk, ám a sóvárgás tárgyai sokkal inkább feldolgozott, cukros és kevésbé egészséges élelmiszerek. A só iránti sóvárgást például bizonyos esetekben okozhatja nátriumhiány, azonban a legtöbb ember, aki sós ételeket kíván, nem szenved hiányt ebben a tápanyagban.
De akkor miért sóvárgunk?
Lelki okok:
- Stressz: a stressz növelheti a kortizol hormon szintjét, a magas kortizolszint pedig összefüggésbe hozható az éhségérzettel, a sóvárgással és a stressz- vagy falásrohamok nagyobb valószínűségével. Ráadásul az ételválasztásunkba is beleszól, mert ilyenkor leginkább a cukorban és zsírban gazdag, úgynevezett komfort ételeket kívánjuk, mert ezektől szinte azonnal jobban érezzük magunkat.
- A személyiségünk: sajnos bizonyítékok arra utalnak, hogy azok az emberek, akik impulzívabbak vagy függőségre hajlamosabbak, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak ételek utáni sóvárgást is.
- A szokások: az agy képes egy adott étel elfogyasztását egy adott helyzethez (például a pattogatott kukoricát vagy nachost a filmnézéshez) társítani. Ez azt eredményezheti, hogy legközelebb, amikor ugyanabba a helyzetbe kerülünk, ugyanazt az ételt fogjuk kívánni.
- Az aktuális hangulat: ezt mindannyian ismerjük. Úgy tűnik (és erről tanulmányok is vannak), hogy a negatív hangulat is gyakran kiváltja a már említett comfort food, vagyis komfort ételek utáni sóvárgást. A comfort foodra nincs igazán jó magyar szó, azokat a jellemzően laktató, házias fogásokat jelenti, amelyek gyerekkorunkban gyakran kerültek az asztalra, és emiatt nosztalgikus vagy érzelmi értéket jelentenek számunkra.
Fizikai okok:
- Leptin és ghrelin egyensúlyhiány: Ezek a hormonok az éhség- és teltségérzet szabályozzák, így ezek egyensúlyhiánya okozhatja azt, hogy egyes emberek több étel utáni sóvárgást tapasztalnak, mint mások.
- Premenstruációs szindróma (PMS): Az ösztrogén és progeszteron hormonokban közvetlenül a menstruáció előtt bekövetkező változások fokozhatják a sóvárgást, különösen a szénhidrátban gazdag ételek iránt.
- Terhesség: A terhesség során bekövetkező hormonális változások befolyásolhatják a szagló- és ízérzékelő receptorokat, ami viszont fokozottabb sóvárgást okozhat.
- Alváshiány: A túl kevés vagy rossz minőségű alvás megzavarhatja az éhség, a teltségérzet és az alvás-ébrenlét ciklusok szabályozásáért felelős hormonok szintjét, ami fokozhatja az étel utáni sóvárgást, különösen esténként.
- Diétázás: Az olyan tápanyagok, mint a fehérje és a rostok segíthetnek a jóllakottság érzésében. Ha valaki nem kiegyensúlyozott módon táplálkozik, így ezekből nem visz be eleget, éhségérzetet vagy sóvárgást tapasztalhat akkor is, ha egyébként elegendő kalóriát fogyasztott.
- Elégtelen folyadékbevitel: Bizony, még ez is fokozhatja az éhségérzetet vagy a sóvárgást.
- Kevés fizikai aktivitás: A fizikai aktivitás szintjének növelése, még ha csak több sétával is, segíthet csökkenteni az étel utáni sóvárgást. Ha a szokásosnál kevesebbet mozgunk, az viszont pont, hogy erősíti.
- Többszörösen feldolgozott élelmiszerek: Vannak bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a hozzáadott zsírban és cukorban gazdag, többszörösen feldolgozott élelmiszerek függőséghez hasonló tüneteket okozhatnak, ami viszont csak fokozza a sóvárgást.
Ha ezeket kívánod, akkor viszont tápanyaghiány
is állhat a háttérben
Alapvetően tehát aktív életstílussal és kiegyensúlyozott táplálkozással (a mediterrán diétát tartják az egyik legegészségesebbnek) elejét veheted a különféle hiányoknak. Viszont ha eleget alszol, sportolsz és szerinted kielégítően táplálkozol, de az alábbi ételeket mégis feltűnően sokszor kívánod, akkor érdemes felkeresned háziorvosodat, hogy beutaljon egy kivizsgálásra!
Olajban sült dolgok – egészséges zsírsav
Ha chipsre vagy éppen sültkrumplira vágysz, akkor megeshet, hogy egészséges zsírsavakban szenved hiányt a szervezeted. Bizony, az omega-3 zsírsavakra gondolunk, amelyek a normális anyagcseréhez szinte nélkülözhetetlenek, és amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, így kívülről kell bevinni őket. Természetesen nem sültkrumplival, hanem inkább avokádóval, olajos magvakkal, halakkal, olívaolajjal.
Csokoládé – magnézium
A csoki utáni fokozott sóvárgás magnéziumhiányra is utalhat, főleg, ha éppen menstruálsz vagy terhes vagy. Az emberek csaknem 80%-nak nem található meg a megfelelő mennyiségű magnézium a napi étrendjében, pedig ez az ásványi anyag nagyon fontos szervezetünk működéséhez. Főleg a zöld színű növények tartalmazzák, például a spenót, de van a magvakban is, például a dióban, mogyoróban, mandulában, és persze a kakaóban is.
Tipp: ha nagyon kívánod a csokoládét, akkor legalább magas kakaótartalmú étcsokit válassz. Az sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, azaz egészséges antioxidánsokat.
(Vörös) húsra vágysz – vas és cink
Amikor úgy érzed, hogy megvadulsz egy hamburgerért vagy egy jó steakért, elképzelhető, hogy szervezeted lehet vasért vagy cinkért kiált.
Tipp: A vörös hús alapvetően jó a vas és cink pótlására, de a kagyló, a lencse, a spenót, a tökmag, a sajt és a teljes kiőrlésű kenyér is megfelelő erre.
Sajt és tejtermékek – kalcium
Ha tejtermékek, például sajt után vágyakozol, az lehet éppenséggel a kalciumhiány jele. Különösen sok kalcium a parmezán sajtban és a brie-ben található, illetve a szardellában is. A tejtermékek emellett triptofánt is tartalmaznak, amely egy szerotonin termelést segítő aminosav, így ennek hiánya is állhat a sóvárgás hátterében. A lazac, a tonhal, a brokkoli és a mandula is sokat tartalmaz belőle.
Mindegy, csak édes legyen – több oka is lehet
A túlzott édességvágy hátterében állhat akár cink- és B6-vitamin-hiány, illetve kimerültség vagy krómhiány is. A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, hiánya vércukor- és inzulinszint-ingadozásokat okozhat.
Tipp: némi édesség azért belefér a mindennapokba, de a megfelelő mennyiség úgysem oltaná ki a sóvárgást, ezért jobb, ha mással győzöd le. Például májjal, marhahússal, csirkével, répával, brokkolival vagy teljes kiőrlésű gabonával. Ha a világ minden péksüteményét képes lennél megenni, azt triptofán hiány is okozhatja, amelynek szintjét úgy növelheted, ha több fehérjét viszel be.
Kiemelt kép: Getty Images