HOZZÁVALÓK EGY 16 SZELETES TORTÁHOZ:
A piskótához: 8 tojás | | 16 dkg cukor fél csomag sütőpor 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor 15 dkg liszt
A krémhez: 4 dl narancslé 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás pudingpor 20 dkg vaj/margarin 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A trüffelkrémhez: 2 dl tejszín 20 dkg étcsokoládé
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé 10 dkg fehér marcipán porcukor a nyújtáshoz 5 dkg piros marcipán 1-2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
- A trüffelkrémhez felforraljuk a tejszínt, majd az összetört étcsokoládéra öntjük. Elkeverjük, 1 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet is. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
- A krémhez forrásig hevítünk 3 dl narancslevet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl narancslében elkevert pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal és a narancshéjjal. A krémmel 2 rétegben megtöltjük a tortát.
- A trüffelkrémet kissé kihabosítjuk, a kétharmadával átkenjük a tortát. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, majd bevonjuk a tetejét vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval.
- A díszítéshez 2-3 mm vastagra nyújtjuk a fehér marcipánt porcukorral szórt munkalapon, majd különböző méretű csillagokat szúrunk belőle. A maradék fehér marcipánból és a pirosból vékony rudakat sodrunk és összefonjuk őket. A maradék trüffelkrémből golyókat formázunk, a kakaóporba forgatjuk. A csillagokkal, golyókkal és marcipánrudakkal díszítjük a tortát.
ELKÉSZÍTÉS: 1 ÓRA 30 PERC
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 7473 KCAL/EGÉSZ TORTA (467 KCAL/SZELET)
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. decemberi számában jelent meg, még több fantasztikus karácsonyi finomsággal egyetemben.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós