Ha melegen tálaljuk, akkor kínálhatunk hozzá házi vaníliafagylaltot, de finom mellé a tejszínhab is.
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 tojás | 5 dkg porcukor | csipet só
A töltelékhez: 1 kg szilva | 2 evőkanál zsemlemorzsa | 5-10 dkg porcukor (a szilva édességétől függően) | 2 teáskanál őrölt fahéj | 5 dkg szeletelt mandula | 1 tojássárgája a kenéshez
- A tésztához elmorzsoljuk a kis darabokra vágott, hideg vajat/ margarint a sóval és porcukorral elkevert liszttel, majd a tojást hozzáadva, gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk (ha ragad, adunk még hozzá egy kis lisztet). A cipót fóliába csomagolva minimum 1 órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
- Kettévágjuk a tésztát kétharmad-egyharmad arányban. A kisebb részt visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig 3 mm vastag körré nyújtjuk lisztezett felületen. A piteformát kibéleljük vele úgy, hogy legyen oldala a pitének, majd betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A szilvákat megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kimagozzuk. A piteformát kivesszük a hűtőből, az alját megszórjuk zsemlemorzsával (ez kicsit felszívja a szilvából kisülő folyadékot), és megtöltjük a félbevágott szilvadarabokkal. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, majd meghintjük vele a szilvatöltelék tetejét. Megszórjuk a mandulaszeletekkel is.
- A tészta másik részét kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen három mm vastagra nyújtjuk. Csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk a pite tetejét, ha marad tészta, díszítésképpen a pite széleit is befedjük. A tojássárgájával megkenjük, ismét a hűtőbe tesszük a tésztát, míg előmelegítjük a sütőt 180 ºC-ra. Aranybarnára sütjük 30-40 perc alatt, tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + PIHENTETÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 3566 KCAL/EGÉSZ PITE
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina