Végre az iskolakezdés első sokkjának, a felnőttek már visszaszoktak a munkahelyi hajtásba, itt az ideje valamivel nyugisabb, hovatovább lusta hétvégi reggeleken kicsit megjutalmazni magunkat. A melegszendvics az egyik legjobb őszi-téli reggeli: bár egyszerű az elkészítése, sokkal kiadósabb, otthonosabb, mint egy egyszerű, hideg kenyér-felvágott kombináció, és már akkor isteni illat lengi be a lakást, amikor még csak készül a finomság.
Plusz pont, hogy a melegszendvics a legjobb maradékmentő ételek közé tartozik: a már kevésbé fitt sajt, szalámivég vagy 1-2 szelet szomorú sonka is újjászületik benne. Három finom, tartalmas, mégis könnyen elkészíthető receptet hozunk.
Sajtos, kolbászos melegszendvics vörösboros
paradicsomszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej lila hagyma
- 50 dkg kenyér/bagett/ciabatta
- 15 dkg füstölt kolbász, felkarikázva
- 20 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, gouda, trappista, ementáli)
A szószhoz:
- 40 dkg passzírozott paradicsomszósz vagy hámozott, kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál méz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A lila hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. A kenyeret felszeleteljük, rárakjuk a kolbászt (előtte meg is vajazhatjuk), a szeletelt lila hagymát, megszórjuk a reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot. A szószhoz a paradicsomszószt lábasban a borral, a mézzel, a reszelt fokhagymával összeforraljuk, sóval ízesítjük, kb. 10 percig főzzük. A szendvicshez szervírozzuk. Kínálhatunk mellé salátát.
Céklás, spenótos melegszendvics tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 darab (kb. 20 dkg) főtt, hámozott cékla
- fél citrom leve
- só
- fél teáskanál őrölt római kömény (vagy garam masala fűszerkeverék)
- 15 dkg fagyasztott spenótpüré
- 10 dkg ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 nagy szelet kovászos kenyér (vagy sima kenyér)
- 15 dkg bébispenót
- 10 dkg reszelt sajt
- olaj
- 4 tojás
A sós vízben puhára főzött céklát villával összenyomkodjuk, és citrommal, sóval, római köménnyel (vagy garam masalával) ízesítjük. A ricottát összekeverjük a kiolvasztott, lecsöpögtetett spenótpürével, sózzuk, a lereszelt fokhagymával ízesítjük. A megmosott bébispenótot lábasban, 1 dl vízzel megfonnyasztjuk, majd leszűrjük. A kenyérszeleteket megkenjük a céklával, majd kanállal ráhalmozzuk a spenótos ricottát. Eloszlatjuk rajta a spenótleveleket és a sajtot, és 200 şC-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Ezalatt kiolajozott serpenyőben tükörtojást készítünk. A melegszendvicset a tükörtojással tálaljuk.
Pestós, csirkés melegszendvics
Hozzávalók 8 háromszög alakú vagy 4 normál szendvicshez:
- 8 szelet (toast) kenyér
- 4 teáskanál bazsalikompesto
- 15 dkg grillezett/sült csirkemellfilé
- 2 darab paradicsom
- 15 dkg szeletelt zsíros sajt (pl. gouda, edami, trappista)
Négy kenyeret megkenünk a pestóval. A csirkemellet vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot szintén. A csirkét a pestóra halmozzuk, erre tesszük a paradicsomkarikákat és duplán a sajtszeleteket. Befedjük egy-egy másik kenyérszelettel, és szendvicssütőben összesütjük őket. Tipp: Működik más húsféleséggel, például maradék sült sertéshússal, gépsonkával, szalámival is!
Hol süssünk?
A melegszendvics nemcsak finom, de nagyon demokratikus is. Szerencsére a legapróbb konyhában is elkészíthetjük. Finomra sül a mikró grillfokozatán, ropogós lesz a sütőben, készíthetjük serpenyőben is (ez esetben persze nem a tetején, hanem két szelet kenyér közé csukva lesznek a feltétek), kipróbálhatjuk a becsukós szendvicssütő gépeket, ha pedig gyerekkorunk legszebb vasárnap reggeleit, vagy tévénézős estéit idéznénk meg, bányásszuk elő a klasszikus, fémszálas melegszendvicssütőt. Bár a titkát máig nem sikerült megfejteni, sokak szerint az ebben készített szendvics utánozhatatlanul finom ízű, majdnem mindegy, mit teszünk bele.
Kiemelt kép: Getty Images