HOZZÁVALÓK 10-12 SZELETHEZ:
6 tojás | | 6 evőkanál cukor 6 dkg darált dió 6 dkg liszt | | 1 teáskanál sütőpor 20 dkg sárgabaracklekvár A díszítéshez: 15 dkg étcsokoládé 75 ml habtejszín 7,5 dkg vaj/margarin 5-8 dkg darált dió
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habbá verni, amikor már szép levegős, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és kemény, fényes habot verünk belőle. A tojássárgáját fehéredésig verjük a maradék cukorral. Hozzáadjuk a darált diót, a lisztet és a sütőport, elkeverjük benne. Belekanalazzuk a felvert fehérje harmadát, fellazítjuk vele a masszát. A maradék habot két részletben, óvatos mozdulatokkal dolgozzuk a tésztához.
2. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 12-15 perc alatt. Kivesszük, fejjel lefelé egy tiszta konyharuhára fordítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Feltekerjük, becsomagolva hagyjuk kihűlni, majd kitekerjük, megkenjük a lekvárral, és ismét felcsavarjuk.
3. A díszítéshez darabokra törjük a csokoládét, majd a tejszínnel, illetve a vajjal/margarinnal együtt felolvasztjuk vízgőz felett. Amikor szép folyós, rácsorgatjuk a piskótára, elsimítjuk rajta. A tetejét megszórjuk darált vagy durvára vágott dióval, hagyjuk megdermedni, utána szeletelhető.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 12-15 PERC KALÓRIA
265 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/3. számában jelent meg, még több karácsonyi süteménnyel egyetemben.
Fotó és recept: Kárai Dávid az ízHUSZÁR magazin alapító szerzője.