Elődeink konyhájában szinte semmi nem veszett kárba, és viszonylag kevés hozzávalóból is finom, laktató ételeket készítettek ínség idején – hiszen ahogyan a mondás is tartja, az éhség a legjobb szakács. A modern kor embere számára bizonyára pedig fejtörést okozhatnak ezek az ételek, hiszen a mai fogásokkal ellentétben aligha sejtetik nevükkel, hogy mi kerül a tányérunkra.
Ha érdeklődsz a hagyományok és a gasztronómia iránt, a közismert ételek és konyhai alapanyagok népies elnevezéseit álmodból felkelve is fújod, jól tudod, hogy mit jelent a habarás és falmbírozás, és mit csinál az, aki prézsmitál, talán a feledés homályába merült, furcsa nevű magyar fogásokról is hallhattál már.
Lássuk, tízből hányat sikerül eltalálni!
Kiemelt kép: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége
Tesztfotó: Fortepan / Konok Tamás id.