Az őszi hónapok megédesítője: kevert tésztás fahéjas, almás pite

Süssünk az ősz gyümölcseivel!

Az őszi hónapok is számtalan olyan gyümölcsöt kínálnak, amelyek isteni sütemények alapjául szolgálhatnak – Urbán Gábor most almával kreált mennyei pitét (itt pedig Balsai Móni mindenmentes változatát próbálhatod ki), amiből mi mindig idared fajtát használunk, és általában nem hámozzuk meg, de természetesen készíthető másból is, aki pedig úgy szereti, hámozza is meg felhasználás előtt.

Hozzávalók egy 20×30 cm-es pitéhez:

A tésztához: 15 dkg vaj/margarin | 15 dkg porcukor | 3 tojás | 8 dkg darált dió | 1 csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A töltelékhez: 1 kg hámozott, kockázott alma | 10 dkg cukor | 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve | 1 teáskanál őrölt fahéj | 3 dkg vaj/margarin | 5 dkg durvára vágott dió

  1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat/margarint a porcukorral, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, végül a darált dióval és sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es, magas peremű tepsibe kenjük.
  3. A töltelék hozzávalóit (a dió kivételével) magasabb serpenyőbe tesszük, aranybarnára karamellizáljuk, majd kihűtjük. A tepsiben elkent masszára rétegezzük, végül megszórjuk az aprított dióval.
  4. A pitét 165 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 4230 KCAL/EGÉSZ PITE

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/09. lapszámában jelent meg.