szilva

Hétvégi gasztró: szezonvégi szilvás fogások

Utolsókat rúgja az idei szilvaszezon: aki szereti ezt a finom gyümölcsöt, még most szaladjon ki a piacra!

A szilva az egyik legkedvesebb hazai gyümölcsöm. Egyrészt, mert ezerarcú, és én nagyon tudom szeretni a savanykásabb és édesebb, a kisebb és nagyobb, a gömbölyűbb és hosszabb, de még a feszesebb és a kissé már puhább szemeket is. Másrészt pedig azért kedvelem nagyon, mert a konyhában is remekül használható gyümölcsről van szó.

Kiváló levest lehet készíteni belőle, süteményben és gombócban éppúgy megállja a helyét, mint húsétel mellett, és akkor még nem is beszéltünk arról, milyen új dimenziók nyílnak előttünk, ha az aszalt szilvát is bevisszük a konyhába. Ma három olyan szilvás receptet hozunk, amit mindenképpen érdemes elkészíteni a szezon utolsó napjaiban. 

Aszalt szilvás marharagu (tagine) 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika (vagy füstölt pirospaprika)
  • 80 dkg marha pörkölthús (pl. marhanyak) vagy szarvas gulyáshús
  • 20 dkg hámozott, felkockázott paradicsom (konzerv vagy friss)
  • 20 dkg aszalt szilva koriander
  • petrezselyem vagy sózott citrom a tálaláshoz

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajon, fedő alatt, alacsony hőfokon megpároljuk. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a fűszereket, az egészet jól összekeverjük. Beletesszük a felkockázott húst, kicsit átpirítjuk, majd beleöntjük a paradicsomot, 2-3 dl vizet, beledobjuk az aszalt szilvát (egyben). Megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük a húst (ha kell, pótoljuk a vizet). Végül – ha szükséges – sóval, római köménnyel tovább ízesítjük. Bulgurral vagy kuszkusszal tálalhatjuk.

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Sütőben sült szilvalekvár

Hozzávalók két kis üveghez:

  • 1 kiló érettebb szilva (magozott súly)
  • 3 ek méz vagy barna cukor (elhagyható)

A szilvákat kimagozzuk, meglocsoljuk mézzel, fóliával lefedjük és betoljuk a tűzforróra előmelegített a sütőbe. Egy órát a legmagasabb hőfokon sütjük (ekkorra szaftos leves lesz belőle), majd levesszük a fóliát, és 180 fokon párszor kevergetve (mindig egyre sűrűbblesz) további egy órát sütjük. Semmilyen sűrítőanyag nem kell hozzá, és feldobhatjuk például fahéjjal. Kiváló édes és sós ételekhez is. Dunsztolva hosszan, csak üvegekbe töltve a hűtőben egy hétig áll el.

Szilvás papucs

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • 50 dkg mirelit leveles tészta
  • liszt a nyújtáshoz
  • 30-40 dkg magozott szilva
  • apróra kockázva
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál barna cukor 1 tojás a kenéshez
  • a díszítéshez porcukor

A mirelit leveles tésztát hűtőben felengedjük, majd lisztezett munkalapon kb. 60×40 cm-es lapot nyújtunk belőle. Ezt 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. A töltelék hozzávalóit (a tojás kivételével) tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. A tésztanégyzetek széleit a felvert tojással megkenjük, a közepükre egy-egy kanál tölteléket teszünk. Két egymással szemben lévő sarkot egymásra hajtunk, és az így keletkezett papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük a felvert tojással, és 180 C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós

Szilvát az arcra is!

Tudtad, hogy a szilva nemcsak finom és egészséges, de kiváló arcápoló is? Vitamin- és gyümölcssavtartalma kiváló arcpakolás alappá teszi, hidratáló anyagai pedig segítenek új élettel feltölteni az arc és a dekoltázs bőrét is. Ha szeretnéd az arcodon is kipróbálni (és miután megkérdezted kozmetikusodat is arról, hogy a te arcbőrödre ajánlja-e a házi kencéket), egy szilva húsát törd össze, keverd el joghurttal, adj hozzá mézet, és vidd fel az arcodra. Hagyd rajta 4-5 percig, majd alaposan öblítsd le. Friss és sima lesz a bőröd!

Kiemelt kép: Getty Images