Amikor azon töprengtünk, milyen tészta szerepeljen Pasta különszámunk címlapján, mindannyiunk lelki szemei előtt megjelent egy hatalmas adag, feltornyozott spagetti, amit próbáltunk a legnépszerűbb alapanyagokkal, vagyis darált hússal, sajttal, paradicsommal kombinálni. A végeredmény lenyűgöző lett, felnőttek és gyerekek egyaránt imádni fogják!
Hozzávalók 4 személyre:
40-50 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen | 3 gerezd fokhagyma | 5 dkg parmezán + a tálaláshoz | 4 evőkanál olívaolaj | só, frissen őrölt bors | 10 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edami, trappista) | 1 fej vöröshagyma | 10 dkg sárgarépa | 10 dkg fehérrépa | 1 dl száraz fehérbor | 80 dkg (2 konzerv) hámozott, darabolt paradicsom | 1 kis doboz (70 g) sűrített paradicsom | 1 csokor bazsalikom | 50 dkg spagetti
- A darált húst keverjük össze 2 gerezd zúzott fokhagymával, a finomra reszelt parmezánnal, 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Hagyjuk pihenni a húsmasszát 30 percet. Közben a félkemény sajtot kockázzuk fel.
- Vizes kézzel formázzunk kis gömböket a húsmasszából, mindegyik közepére tegyünk 1-1 kis darabka sajtot.
- Nagy, forró serpenyőben a maradék forró olajon süssük hirtelen körbe a húsgolyókat. Vegyük ki a serpenyőből a húst, tegyük félre.
- Ugyanabban a serpenyőben dinszteljük puhára az apróra kockázott vöröshagymát a hámozott, finomra reszelt sárgarépával és fehérrépával együtt. Öntsük fel a borral, főzzük 10 percet, majd adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és az aprított bazsalikomot. Sóval, borssal ízesítsük a mártást, forraljuk össze.
- Mikor felforrt, adjuk hozzá az elősütött húsgombócokat, és főzzük készre a ragut kb. 20 perc alatt.
- A spagettit főzzük al dentére lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a húsgombócos raguval. Tálaláskor reszeljünk parmezánt a tetejére!
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS, PIHENTETÉS
KALÓRIA 1002 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta