megfázás

Ezzel a pofon egyszerű házi készítménnyel egész ősszel elkerülhet a megfázás

Elég belőle naponta egy kanál, ráadásul még finom is.

Az őszi évszak romantikája időről időre rabul ejt mindannyiunkat, ám a színpompás faleveleken és az illatos, szezonális csemegéken túl ritkán gondolunk a hideg idővel járó vírusos megbetegedésekre. Hogy ne árnyékolja be az utolsó napsütéses októberi napokat egy kellemetlen megfázás vagy influenza, ideje előkapni a jól bevált családi recepteket, melyekből jó eséllyel minden háztartásban lapul egy, ha máshol nem, a nagymama viseltes gyűjteményében.

A szükséges pihenésen, folyadékbevitelen és gyógyteafőzésen túl a méz, a citrusfélék és a természetes gyulladáscsökkentők segíthetnek leginkább elűzni a makacs tüneteket, ám mi most úgy döntöttünk, kombináljuk a legnagyobb hatékonyságú összetevőket, és megosztjuk az egyik legjobb receptet megfázás ellen. 

Influenza vagy megfázás?

Ma már a kutatásoknak hála tudjuk, a hidegebb hónapokban nem is annyira az időjárási viszonyok, mint inkább a zsúfolt, zárt terek kedveznek a vírusos betegségek terjedésének. Az olyan tényezőkön túl, mint a téli szezonban megváltozott légzőszervi működés, a vitaminhiány vagy a stressz, a megfázás tüneteit leginkább a nedves, hideg helyeken is vígan eléldegélő kórokozó, a rhinovírus okozza. De honnan tudhatjuk, hogy nem influenzával van dolgunk? A nátha vagy megfázás esetében sokféle vírusról beszélhetünk, melyek többé-kevésbé hasonlóak, de egy dologban mindenesetre biztosan, hogy nincs ellenük védőoltás.

A betegség rövid lappangás után 4-5 nap alatt elvonul, hacsak nem alakult ki valamilyen lázas tünettel jelentkező bakteriális fertőzés,

melyet általában – a vírussal ellentétben, mellyel szemben hatástalan – antibiotikummal kezelnek. Orrfolyás, torokfájás, gyengeség jelentkezik, de gyakori, hogy levegőt is alig kapunk, és rendszeresen törnek ránk köhögésrohamok, ám az influenzával ellentétben általában szövődmények nélkül átvészeljük ezt a kellemetlen időszakot.

Míg a nátha vagy megfázás tüneteit könnyebben enyhíthetjük természetes praktikákkal, addig az influenza magas lázzal, fejfájással, torokfájással, izom- és végtagfájdalommal jár, elhúzódva pedig komoly következményei lehetnek, tehát ezesetben főleg a gyógyszeres kezelést szokták javasolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem támogathatjuk immunrendszerünket természetes módon is, a tünetek enyhítésében – és megelőzésében – ugyanis sokat segíthet az ágynyugalom mellett, ha odafigyelünk a vitaminraktárak feltöltésére. Például egy három hozzávalós házi kanalassal, melyet elegendő egyszer elkészíteni, hogy aztán egész télen élvezhessük szervezetünkre gyakorolt áldásos hatását. 

Immunerősítés mindössze 3 hozzávalóval

megfázás

Fotó: Canva

A téli immunerősítés nem egyszerű feladat, főleg mivel korlátozottabban állnak rendelkezésünkre a vitamindús idényzöldségek és gyümölcsök, ám még így is találunk olyan alapanyagokat, melyeket vegyítve valóságos vírusölő keveréket készíthetünk. Nem is húznánk tovább az időt, ideje lerántani a leplet a gyömbér, a méz és a citrom verhetetlen hármasáról, melyből már napi 1-2 kanál is hatásos, de melengető teánkat egyaránt ízesíthetjük vele.

A citrom a C-vitamint, a gyömbér a gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, a méz pedig antibakteriális és nyugtató hatását kölcsönzi ennek a készítménynek,

 

mely ráadásul még ízletes is, bár kétségtelen, hogy rendkívül erőteljes, főleg, ha az alapanyagok hosszú időn keresztül áznak az üvegben. Merthogy a méz természetes konzerváló hatása miatt akár egész télre bekészíthetünk a hűtőbe ebből a receptből, és nap mint nap hasznosíthatjuk ízlés szerint magában, forró vízbe keverve vagy teához adagolva. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg gyömbér
  • 3 ek méz
  • 1 citrom 

A gyömbért alaposan megmossuk és megpucoljuk, majd lereszeljük egy apró lyukú reszelőn és hozzákeverjük a mézet. Belefacsarjuk egy citrom levét, alaposan összekeverjük, végül pedig a citrom gyümölcshúsát is feldaraboljuk és a keverékhez adjuk. Jól záródó befőttesüvegbe töltjük, majd hűtőbe tesszük, ahol 6 héten keresztül is biztonsággal eláll.

A helyes tárolásnak egyébként óriási szerepe lehet abban, hogy a lehető legtovább megőrizzük finomságaink frissességét. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan pakolj a hűtőbe, hogy minden a lehető legtovább friss maradhasson. 

Kiemelt kép: Getty Images