Ha az ember mostanság piacra jár, észreveheti, hogy napról-napra többféle tököt kapni. Szemet gyönyörködtető színeik mellett sokféle formájukkal is magukra irényítják az ember figyelmét, köztük sétálva az ember szinte az orrában érzi, sülve-főve milyen finom, telt és édeskés ízük lesz.
A hazai tök egész októberben, de vélhetően még novemberben is megtalálható lesz a zöldségeseknél, és mivel egészséges és kedvező árú finomságról van szó, érdemes olyan sokszor kosarunkba tenni, amilyen sokszor csak lehet.
Hogy ne unjunk rá, ma három egészen különböző receptet hozunk!
Tökmagpestós tökkrémleves sütőtökös, humuszos pirítóssal
Hozzávalók 4 adaghoz:
A leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- hámozva, felkockázva
- 1,2 liter hús- vagy zöldségleves
- só
- bors
- 1,5 dl natúr joghurt
A pestóhoz:
- 10 dkg pirított, hántolt tökmag
- 1 kis csokor bazsalikom levelei
- 1 dl tökmagolaj
A humuszhoz:
- 20 dkg sütőtök (tisztított mennyiség), hámozva, kockázva
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 2 evőkanál pirított szezámolaj
- 15 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 csapott teáskanál csilikrém
- 1 teáskanál curryfűszer
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- negyed citrom
- frissen őrölt bors
A leveshez az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük puhára kevés olajon, majd adjuk hozzá a kockázott tököt. Ezt is dinszteljük 5 percet, majd öntsük fel a levessel. Kóstolás után sózzuk, borsozzuk, főzzük kb. 25-30 perc alatt puhára. Keverjük el benne a natúr joghurtot, turmixoljuk krémesre a levest, majd sózzuk, borsozzuk. A pestóhoz a tökmagot tegyük egy botmixer táljába, adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és öntsük fel a tökmagolajjal. Turmixoljuk pépesre. A levesben tálaláskor keverjünk el 1-1 teáskanál pestót. Aki szeretne, tehet rá 1-2 evőkanálnyi natúr joghurtot. A humuszhoz a kockázott tököt főzzük sós vízben puhára (a legpraktikusabb, ha a levessel együtt, az alaplében főzve készítjük el, majd onnan vesszük ki a krémnek a tök egyharmad részét). A tökhúst tegyük tálba, adjuk hozzá a joghurtot, a szezámolajat, a zúzott fokhagymát és a leszűrt csicseriborsót. Botmixerrel pürésítsük krémesre. Ízesítsük a fahéjjal, csilivel, curryfűszerrel, római köménnyel, sóval, borssal és pár csepp citromlével. Teljes kiőrlésű pirítósra kenve fogyasszuk.
Lencsés, sütőtökös, póréhagymás csirkecurry
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 szál póréhagyma
- olaj
- 2 evőkanál currypaszta (vagy 2 evőkanál curryfűszer)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 50 dkg filézett csirkecomb
- só, 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál csilikrém vagy 1 csilipaprika, aprítva
- 25 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 25 dkg főtt lencse (konzerv)
- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl kókusztej
A megtisztított póréhagymát karikázzuk fel, a felét kevés olajon enyhén fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a currypasztát, a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Forgassuk át, és tegyük bele a felkockázott csirkehúst. Sózzuk, fűszerezzük a római köménnyel, a csilivel, pirítsuk 5-8 percet, majd dobjuk bele a kis kockára vágott sütőtököt. Pirítsuk pár percet, adjuk hozzá a lecsöpögtetett lencsét, és öntsük fel 2 dl vízzel. Fedjük le, főzzük 20 percet. Ekkor adjuk hozzá a maradék póréhagymát, keverjük hozzá a joghurtot, a kókusztejet, és forraljuk össze. Főtt rizzsel vagy bulgurral, esetleg lepénykenyérrel tálaljuk. Tipp: Főtt lencse konzervet nagyobb élelmiszerboltokban, drogériák élelmiszerrészlegén kaphatunk, nagyon könnyű dolgozni vele, pillanatok alatt elkészül!
Sütőtökkrémes kismasni lágytojással
Hozzávalók két főre:
- 15 deka száraztészta
- egy kiló sütnivaló tök
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, curry fűszerkeverék
- 4 tojás
A sütőtököt a szokásos módon megsütjük, mellette sütjük meg a fokhagymát is. Ha megsült, kikaparjuk a héjából, majd az olajjal és a fokhagymával együtt késes aprítóban pürésítjük. Alaposan megfűszerezzük sóval, borssal és a curry keverékkel, a kész szószt összekeverjük a kifőtt tésztával. Tökéletes (6 perc 20 másodpercig főtt) tojással tálaljuk, megszórhatjuk petrezselyemmel is.
Sütőtököt a süteménybe is!
A sütőtök egyrészt sülve édes íze, másrészt magas rosttartalma miatt kiválóan alkalmas arra, hogy sütemények vagy különféle tészták alapanyagává is tegyük. Érdemes megsütni egy nagyobb adagot, lepürésíteni, majd a pürét kisebb adagokban lefagyasztani. Csodaszép sárga gnocchit (víz helyett pürével keverjük a lisztet), narancsszínű péksüteményt készíthetünk vele, de jó szolgálatot tesz akár brownie tésztájához adagolva is. Érdemes kísérletezni vele, mert gazdagabbá és egészségesebbé teszi a vele készült édességeket. Mivel pedig idehaza is egyre többen tartanak halloween idején tematikus bulit, van is hol felkínálni a tökös édességeket!
Apropó, bekapcsoltátok már a sütőtök?
Kiemelt kép: Getty Images