Az őszi hétvégéken már igazán jólesik, ha bekapcsolhatjuk a sütőt, és szívesebben belevágunk az időigényesebb sütemények elkészítésébe is. Urbán Gábor éppen ezért habos, krémes szeleteteket alkotott, amelyek vendégvárásra és a család kényeztetésére egyaránt alkalmasak. (A 20×30 cm-es tepsiből kb. 15-20 szelet jön ki.)
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
A piskótához: 4 tojás | 8 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 10 dkg liszt
A mákos piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 5 dkg darált mák | fél csomag sütőpor | 12 dkg liszt
A mákkrémhez: 4 dl tej | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 10 dkg darált mák | fél (kezeletlen) citrom
A citromkrémhez: 3 dl frissen facsart, leszűrt vagy legalább 50 %-os citromlé | 7,5 dkg cukor | 1 dl víz | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, hozzáforgatjuk a sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. A masszából 2 lapot kenünk kb. 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsikbe (ha nincs két tepsink, egymás után sütjük). 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük laponként 10-12 perc alatt.
- A mákos piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, hozzáforgatjuk a sárgáját, majd a sütőporral és mákkal elkevert lisztet. A masszából 3 lapot kenünk kb. 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsikbe (ha nincs három tepsink, egymás után sütjük). 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük laponként 10-12 perc alatt.
- A mákkrémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal, a mákkal és a citrom levével, reszelt héjával.
- A citromkrémhez felforraljuk a citromlevet a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal és a reszelt citromhéjjal.
- A krémek harmadát félretesszük, majd összetöltjük a piskótalapokat a következő sorrendben: mákos lap, mákos krém, sima lap, citromkrém, mákos lap, mákos krém, sima lap, citromkrém, mákos lap. A félretett krémeket külön-külön kis csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és egymás mellé felváltva csíkokat húzunk vele a sütemény tetejére. Hűtőszekrényben dermesztjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Tálaláskor megszórhatjuk kevés szemes mákkal.
ELKÉSZÍTÉS 80 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 5×10-12 PERC
KALÓRIA 7240 KCAL/EGÉSZ ADAG
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes