Különösen fontos lehet minden apró, a másnaposság kezelésében nyújtott segítség, ha az ember elmúlt negyven. Na, nem azért, mert az élet növekvő terhei alatt egyre többet inna az ember (bár megmondom őszintén, igény néha volna rá), hanem azért, mert egy bizonyos kor után a korábban egy-egy buliban vagy ünnepi eseményen megszokott adag töredéke is elég ahhoz, hogy az érintett cefetül legyen másnap. Velem legalábbis ez történik az utóbbi időben. Soha nem voltam nagyivó, de a becsiccsentéshez ma már egy pohár bor is elég, ahhoz pedig, hogy másnap (hacsak nem tudok 9-10 órát aludni) egészen ramatyul legyek, a kettő is pont elegendő szolgálatot tesz.
Kezelhető a másnaposság?
Mit lehet ilyenkor tenni? Ami engem illet, jönnek a zsíros ételek, a rántotta, a bacon, aztán a vitaminok, a literszám bedöntött víz, és az életben maradásért folytatott kétségbeesett küzdelem, ami – kiegészülve egy forró zuhannyal és egy kiadós délutáni alvással – valamennyire összeránt a nap végére. De mégis kinek van erre ideje és energiája? Manapság többféle, a másnaposságot kúráló, sőt, állítólag megelőző szer is van a piacon. Nem próbáltam őket, de összetételük alapján elsősorban az alkohol vízhajtó hatása miatt vesztett elektrolitokat, ásványi anyagot pótolhatják, többnek pedig májvédő összetevője is van. Jól hangzik, valahogy mégis történelmi lealjasodásnak érzékelném, ha egy estének úgy mennék neki, hogy már jó előre a várható másnaposság ellen védekezzek. Elvégre úrinő vagyok, nem igaz?
Nemrégiben viszont érdekes dolgot olvastam arról, hogy a másnaposságra a természet patikája is megoldást nyújt, méghozzá egy gyümölcs formájában. Néhány szem egészséges terményt mégis más bedobni az üveg bor mellé, mint másnaposság elleni szereket, nem igaz?
A körte csökkentheti a véralkoholszintet
Egy érett körte állítólag nagyszerű módja lehet a nap indításának, ha előző este ittunk, olvasom egy cikkben, ami szerint a körte képes érdemben csökkenteni a szervezet alkoholszintjét. Sőt, állítólag a körte leve ugyanolyan jól működik, mint az egész gyümölcs, és éppúgy fokozza az alkohol anyagcseréjét, így végeredményben gyorsan csökkentheti a szervezet véralkoholszintjét.
Izgalmas, ugye? Utánaolvasva persze kiderült, nem akármilyen körtéről van szó, tudományos kutatást ugyanis egy speciális típussal, a koreai körtével végeztek. Ennek a gyümölcsnek a keleti gyógyászatban évezredek óta nagy respektje van, és az alkoholfogyasztás kellemetlen tüneteinek enyhítésére is azóta használják, mióta csak inni kezdett az ember.
Hatásmechanizmusát azonban egészen 2013-ig nem vizsgálták meg. Ekkor viszont egészséges fiatal férfiakkal végeztek randomizált kísérletet, hogy megnézzék a koreai körte levének hatását az alkohol okozta másnaposságra. Minden alany 540 ml, 20 százalékos alkoholtartalmú italt fogyasztott fél órával azután, hogy placebót vagy körtelevet itattak velük. Ezután vér- és vizeletmintákat gyűjtöttek be tőlük, összesen 9 időpontban, egészen 15 órával az alkoholfogyasztásuk utánig. A kutatásban azt találták, hogy
a körtelé a másnaposság (résztvevők észlelte) súlyosságát 21%-kal (!) enyhítette
az alkoholfogyasztás után 15 órával. Különösen a „koncentrációs nehézség” javult szignifikánsan a körte levével történő kezelés hatására, de a memóriazavarokat, valamint a fény- és hangérzékenységet is mérhetően javította a koreai körtelé. Ezenkívül a körtelé-kezelés kimutathatóan csökkentette a vér alkoholszintjét is.
Megdöbbentő, nem igaz? A 21 százalékos másnaposság-csökkenést persze nehéz objektíven meghatározni, de ha egy súlyos másnap kapcsán mondjuk kellemetlen tüneteink ötödének eltűnésével, vagy gyomrunk kavargásának húsz százalékos szelídülésével kalkulálhatunk, megéri kísérletezni a körtefogyasztással – akár az alkoholfogyasztás előtt, alatt és után is.
Alkoholizmus Magyarországon
Magyarországról gyakran csak irigykedve szemléljük azokat a társadalmakat, ahol a kulturált, gasztronómiai célú (értsd, ebédhez, vacsorához történő) alkoholfogyasztás szokása honosodott meg, és ahol a felnőttek úgy tudnak akár napi szinten is meginni 1-1 italt, hogy annak kapcsán nem merül fel az alkoholizmus kérdése.
Idehaza sajnos más a helyzet, az alkoholizmus hazánkban százezreket érint közvetlenül, és további milliók látják kárát közvetve, hozzátartozóik alkoholfogyasztása miatt. Az, ha évi 1-2 alkalommal úgy sikerül kiengednünk a fáradt gőzt, hogy annak másnap is következménye van, rendben van, ha viszont heti szinten megtörténik velünk, hogy a kelleténél többet iszunk, ne körtelével, savanyú uborkával és ráolvasással, hanem pszichológussal vagy addiktológussal igyekezzünk enyhíteni kínjainkon.
Ha pedig akár egy korty alkoholt is ittunk, eszünkbe ne jusson autóba ülni,
vagy azt remélni, hogy bármilyen folyadékkal vagy étellel kompenzálhatunk! Hívjunk taxit, vagy kiadós sétával szellőztessük ki a fejünket!
Kiemelt kép: Getty Images