Ezek a finomságok sokunkban a nagymama konyháját idézik, és tény, hogy időt és energiát kell szánni rájuk, de Szatmári Feri útmutatása alapján olyan krumplis tésztájú gombócot készíthetsz, hogy az egész család a csodájára jár majd!
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg darált mák | 5 dkg porcukor
A tésztához: 50 dkg áttört, kihűlt főtt burgonya | 1 tojás | 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | negyed teáskanál só
A töltelékhez: 35 dkg lecsepegtetett, magozott meggybefőtt | 10 dkg cukor | negyed teáskanál őrölt fahéj | 2 teáskanál pudingpor (megköti a levet)
A sodóhoz: 6 dl tej | 1 rúd vanília kikapart magjai | 4 tojássárgája | 5 dkg cukor | csipet só | 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- A darált mákot keverjük össze porcukorral. A töltelékhez a meggyet dolgozzuk össze a cukorral, a fahéjjal és a pudingporral.
- A sodóhoz melegítsük a tejet majdnem forrásig. Kaparjuk bele a vaníliarúd magjait. A tojássárgáját keverjük össze a cukorral és a pudingporral, adjunk hozzá 3-4 evőkanál meleg tejet, majd öntsük a lábosba. Folyamatos kevergetés mellett 6-7 perc alatt főzzük mártás sűrűségűre a sodót. Csipet sóval ízesítsük. Hagyjuk kihűlni (langyos is lehet).
- A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, a tésztacipót bőségesen lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vékony téglalappá. Daraboljuk fel kb. 6-7 centis négyzetekre.
- Egy-egy lapot vegyünk a tenyerünkbe, tegyünk a közepére 1 nagyobb evőkanálnyi meggyet, a széleit csipkedjük össze, mintha batyut csinálnánk, majd óvatosan görgessük gombóccá.
- Forró vízben 5-6 perc alatt főzzük készre. Ne lobogó vízben főzzük, mert szétnyílhatnak! Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le, hempergessük meg a cukros mákban. A sodóval tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC
KALÓRIA 871 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata