A levesek királya: Jókai-bableves
HOZZÁVALÓK 4–6 SZEMÉLYRE:
25 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma (15 dkg), 40 dkg füstölt hús (tarja), 10 dkg sűrített paradicsom, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 50 dkg fejtett bab (fagyasztott), 1 evőkanál füstölt őrölt paprika (vagy sima őrölt fűszerpaprika), 2 gerezd fokhagyma, 2-2,5 liter víz, 3–4 babérlevél, só.
A TÁLALÁSHOZ:
2,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 2 szál újhagyma.
A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. A zöldségeket meghámozzuk, fél cm-es karikákra vágjuk (a nagyobb szeleteket kettévágjuk). A füstölt kolbászt felkarikázzuk, a füstölt húst 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
A kolbászt közepes hőfokon 2 percig sütjük egy lábasban, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és alacsony hőfokon puhára pároljuk. Hozzákeverjük a füstölt húst, a sűrített paradicsomot, a zöldségeket, a babot, a pirospaprikát, belereszeljük a fokhagymát, majd jól összekeverjük az egészet.
Felöntjük a vízzel, beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és lefedve főzzük 30 percig. Ekkor tovább ízesítjük, ha szükséges, majd addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek (kb. 1 óra). Tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel, apróra vágott újhagymával tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 2 ÓRA
KALÓRIA: 655 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2018. januári számában jelent meg, még több ínycsiklandó leves társaságában.
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina, az Életérzés blog szerzője
Bundás kenyér másképp: édesen is finom
Gyermekkorunkban odáig voltunk a frissen sült bundás kenyérért. De mi történik, ha kaláccsal kísérletezünk? Házi baracklekvárral valódi ízorgia, higgyetek nekünk!
A receptet ezen az oldalon találjátok.
A balatoni nyár íze: klasszikus lángos
Csempésszünk nyarat a konyhába, és varázsoljuk az asztalra fokhagymás vagy sajtos-tejfölös változatban a forró finomságot! Csalamádé is jöhet mellé. ;)
Kipróbálnátok? A receptet itt találjátok.
Éliás és Tóbiás kedvence: hagymás dödölle szalonnás tarjával
Ahány ház, annyi dödölle! Az önmagában vagy köretként is isteni ételt hazánkban tájegységenként másképp készítik és másképpen is hívják: gánca, cinke, pipice vagy zsámiska – mindegy, hogy becézzük, egyszerűen nem lehet megunni.
Ha elkészítenétek, itt találjátok a receptjét.
Rigójancsi: nosztalgiasütemény egy kis csavarral
A prímásról elnevezett csokoládés desszert kortalan. Ez az a finomság, amelyet minden generációnak kötelező megkóstolni. Mogyorós-kávés változatban mennyei!
A receptet itt találjátok.
Összeállította: D. E.
Fotó: Terei-Vigh Krisztina, Nagy Tünde, Kis-Varga Judit, Urbán Gábor, Hernyák Tomi