Melengető péksüti kelt tésztából: sült körtés croissant

Mi ennénk reggelitől uzsonnáig!

A frissen sült kelt tészta egyaránt melengeti a testet és a lelket, Urbán Gábor ezért egy ráérős, hideg napokra való receptet ajánl. Mutatjuk is:

Hozzávalók 14-16 darabhoz:

A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 25 dkg vaj | 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája
A töltelékhez: 4-5 darab körte | 3-5 dkg cukor | 2 dkg vaj | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
A díszítéshez: 1 tojás a kenéshez | 5 dkg mandulapálcika

  1. A töltelékhez a héjas körtét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és magas falú lábosban a cukorral és a vajjal aranybarnára, szárazra karamellizáljuk (tűnjön el róla szinte minden nedvesség). Félretesszük hűlni, majd egy kisebb edényben hozzáadjuk a citrom reszelt héját, botmixerrel lepürésítjük.
  2. A tésztához a lisztet, sót és 2,5 dkg vajat keverőtálban elmorzsolunk. A tejben feloldjuk a porcukrot, meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten letakarva 20-25 percig pihentetjük.
  3. A 22,5 dkg vajból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta, így nem olvad meg. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere/egyenlő szárú alakúra nyújtjuk, majd a közepére helyezzük a vajas téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középsőre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.)
  5. A tésztát elforgatjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást. Ismét a hűtőbe rakjuk 30 percre.
  6. Pihentetés után 15 cm széles, kb. 1,5 vastag téglalapot nyújtunk a tésztából, elkenjük rajta a körtepürét, majd 7-8 cm széles talpú háromszögeket vágunk belőle. Mindegyiket feltekerjük a szélesebb oldaláról indulva, a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva kelesztjük 15 percig.
  7. A croissant-okat megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a mandulapálcikával. 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 18-20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 4568 KCAL/EGÉSZ ADAG

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/11. lapszámában jelent meg.