Sültzöldség-krémleves tökmagos zsemlével – az igazi vitaminbomba!

Meghűlésre és téli rosszkedvre is gyógyír lesz ez a gazdag recept! A sütőtök, a sárgarépa vagy a karalábé már önmagában is isteni, de ha ezeket az alapanyagokat még néhány vitamindús zöldséggel társítjuk, az maga lesz a mennyország. Ráadásként a leveshez házi tökmagos zsemlét is készíthetünk!

sültzöldség-krémleves

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

20 dkg sütőtök | | 20 dkg sárgarépa 15 dkg fehérrépa | | 15 dkg kelkáposzta 15 dkg zeller | | 15 dkg karalábé 1 fej vöröshagyma | | 2 gerezd fokhagyma 4-5 evőkanál olívaolaj só, frissen őrölt bors 15 dkg cheddar sajt 1 dl főzőtejszín | | fél citrom A zsemléhez: 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + a formázáshoz 10 dkg hántolt tökmag | | 1 kávéskanál só 1 kávéskanál szódabikarbóna | | 3 dl kefir

1. A zöldségeket hámozzuk meg, kockázzuk vagy csíkozzuk fel, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Locsoljuk meg az olívaolajjal, és 230 ºC-os sütőben süssük 35-40 percet. Ezután tegyük fazékba, öntsük fel 1,5 liter vízzel, és forraljuk össze.

2. Sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítsük. Keverjük el a forró levesben a sajt felét, ha elolvadt, adjuk hozzá a tejszínt is. Kevés citromlével tegyük pikánsabbá. Kínáljuk a maradék sajttal.

3. A zsemléhez a liszteket keverjük el egymással, a tökmaggal, a sóval és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefi rt, pár perc alatt dolgozzuk össze dagasztókarral a tésztát (dagasztani nem kell, akkor kemény lesz a tészta).

4. Osszuk a ragacsos tésztát 8 egyenlő részre, lisztezett kézzel formázzunk sütőpapírral bélelt sütőlemezre 2-3 cm magas korongokat. Vágjunk beléjük éles késsel keresztet, majd szórjuk meg a felszínüket liszttel. Kb. 25 perc alatt süssük készre 200 ºC-ra előmelegített sütőben, ezalatt háromszorosára dagadnak a zsemlék.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 35-40 + 25 PERC
KALÓRIA 892 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2018. januári számában a 28. oldalon jelent meg!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője