Amíg gyerek az ember, vagy amikor épp gyereket ajándékozhat, minden olyan egyszerű: kicsiként annyi mindennek lehet örülni. Ha viszont felnőttekről van szó, már nem olyan könnyű a másik szíve közepébe találni. Egy-egy kedves, csinosan díszített gasztroajándékkal azonban nem lőhetünk mellé.

A karácsony az együttlétről és a közös örömről szól. Kevés olyan ajándék van, ami az ételnél jobban rímel erre. Ha tehetjük, ha van időnk, módunk és kedvünk, az ünnepek alatt hívjuk meg magunkhoz a barátainkat, és fejezzük ki szeretetünket azzal, hogy főzünk rájuk, és lehetőség szerint készítsünk ehető ajándékokat a számukra. 

A haladók már hetekkel ezelőtt elkezdték az ilyesfajta készülődést, például sózott citromot tettek el (ha kedvet kaptál hozzá, ebben a cikkben van egy sózott citrom recept is), vagy már valamilyen gyümölcságyon érlelnek különleges alkoholos italt. Aggodalomra semmi ok, semmivel nem vagyunk elkésve akkor sem, ha még az se tűnt fel, hogy december 1. van Az alábbi ajándékok nemcsak egyszerűek, viszonylag olcsók, de még a leglassabb is elkészül pár hét alatt, néhány közülük pedig az ajándékozás előtt pár nappal is összeüthető. 

Ízesített olaj

Ha van elronthatatlan gasztroajándék, ez az: se kézügyesség, se főzési tudomány nem kell hozzá, ugyanakkor még az ínyenceknek is örömet okozhatunk vele. 

Hozzávalók és kellékek két ajándékhoz

  • 2 kicsi (2-2,5 decis) csatos üveg
  • fél liter jó minőségű olívaolaj
  • tetszés szerint friss (ez elegánsabb és finomabb) vagy szárított zöldfűszer (például rozmaring, kakukkfű), esetleg fokhagyma, bio (tehát kezeletlen) citrom héja…

Fotó: Canva

Az üveg aljába helyezzük el az ízesítésre szánt fűszereket és/vagy fokhagymát, citrom vagy akár narancs héját, öntsük rá az olajat és érleljük az átadásig. Csavarhatunk egyet rajta, ha fűszeres olajunkat befőttes üvegbe tesszük, és az olajba kockára vágott félkemény sajtot, mellé borsot is teszünk. Sajtrajongók imádni fogják, és minél előbb készül, annál jobb!

Süteménytetrisz

Kedves ötlet egy-egy egyszerűbb kevert sütemény száraz hozzávalóit egy nagyobb, csatos befőttesüvegbe rétegezni, az edényt szépen feldíszíteni, és adni hozzá egy kinyomtatott, vagy kézzel írt receptleírást. Használjuk kedvenc kevert süti receptünket, de hozunk példát is: 

Hozzávalók és kellékek egy ajándékhoz

  • 1 nagy csatos befőttesüveg
  • 2 bögre liszt
  • csomag sütőpor
  • 1  csipet 
  • bögre darált mák
  • 1 bögre cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

A hozzávalókat egymás után, szépen rétegezve a befőttes üvegbe töltjük, majd az üveget lezárjuk. Mellé receptkártyát mellékelünk az alábbi recepttel. A száraz hozzávalókhoz adjunk 2 tojást és 1 bögre tejet, alaposan keverjük ki, öntsük tepsibe, és 180 fokon körülbelül 30 perc alatt süssük meg. Maga az ajándék szinte bármeddig eláll a jól záródó edényben. 

Csirkemáj zsírban

Ha nem lenne tizenezer forint kilója, nagy duzzogva jó lenne a libamáj is, de maradjunk inkább szerények, készítsünk isteni reggelinek valót csirkemájból. Nemcsak finom, de remekül is néz ki és kiváló ünnepi reggeli annak, akik kapja.

Hozzávalók és kellékek 4 kisebb csatos üveghez

  • 4 kis csatos üveg
  • fél kiló csirkemáj
  • fél kiló (kacsa/liba, mangalica) zsír
  • 2 alma
  • 1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint

Illusztráció: Canva

A zsírt egy kisebb, sütőálló edényben megolvasztjuk, belekeverjük a megtisztított májat, a gerezdekre vágott almát, sózzuk (nem fog megkeseredni), borsozzuk, majd fóliával lefedve 180 fokos sütőben egy óra alatt a májat krémesre sütjük, közben néha átkeverjük. Ha kész, üvegekbe szedjük a májat, és egy-egy darab almát, ráöntjük a zsírt és hagyjuk megdermedni. Nem érdemes különösebben sietni vele, otthon maximum 1-2 napig álljon a hűtődben, mert bár sokáig eláll, ameddig nem nyitjuk fel, inkább álljon az ajándékozottnál. 

Citromkrém

Hozzávalók egy kétdecis adaghoz:

  • 1 kétdecis csatos befőttes üveg
  • 2 citrom leve és héja 
  • 100g cukor 
  • 50 g vaj
  • 2 tojás

Tegyük citromhéjat, a citromlevet, a cukrot és a vajat egy fém edénybe, amit egy vízzel töltött másik edénybe engedünk, mert a krémet vízgőz felet készítjük. Keverjük közepes lángon addig, míg a vaj elolvad, ezután egy habverővel keverjük bele a felvert tojást is. A keveréket még mindig a gőz fölött óvatosan tovább keverjük körülbelül 10 percig, amíg pudingszerűen besűrűsödik. Öntsük steril üvegbe. Hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig eltartható, de az ajándékozás előtti napon is elkészítheted. 

Ízesített vajhab

Képzelj el egy vajszerűen krémes, annál azonban valamivel könnyebb, habos, enyhén sós vagy édes kencét. Van valami, amit szívesebben kennél karácsony környékén egy friss kalácspirítósra? Hidd el, ismerősöd se vágyik ennél finomabbra. Vajhabot bármiből csinálhatsz, a módszer ugyanaz: tedd a szobahőmérsékletű vajat egy edénybe, és habverővel dolgozz bele mézet, kevés fűszeres olajat, pürésített aszalt paradicsomot, paprikakrémet: határt csak a fantáziád szab. 100 gramm vajhoz körülbelül egy csapott evőkanálnyi extrát tegyél, keverd habosra, majd habzsákkal nyomd egy kis edénybe. Ajándékozás előtti nap készítsd el.

Adhatunk még pár praktikus és fenntartható ajándéktippet? Ebben a cikkünkben csupa ilyet gyűjtöttünk. 

Kiemelt kép: Getty Images