Én kifejezetten szeretem azokat a zöldségféléket, amiket az évnek ebben a szakaszban kapni: millióféle káposzta, jobbnál jobb gyökerek, vannak még friss zöldfűszerek is.
A brokkoli régóta az egyik kedvencem, nemcsak mert télvíz idején minden harsogóan zöld dolog jól esik a szemnek, de azért is, mert változatosan elkészíthető és zero waste alapanyag: nemcsak a rózsákat, de a torzsát, a szárat és a leveleket is fel lehet, sőt fel is érdemes használni. Bár a brokkolit a kelbimbóhoz hasonlóan gyerekeket elriasztó zöldségnek tartjuk, tapasztalatom szerint, ha nem sós lében szétfőzve, hanem kicsit ressre párolva adjuk, továbbá felhívjuk a fogyasztók figyelmét kifejezetten vicces megjelenésére, nem is olyan nagy művészet eladni a válogatós közönségnek sem. Ma három olyan receptet hozunk, amiben kicsik és nagyon is örömmel fogják fogyasztani.
Brokkolis karfiolpörkölt nokedlivel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg karfiol
- 30 dkg brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- késhegynyi őrölt fűszerkömény
- só
A nokedlihez:
- 50 dkg liszt
- 5 dl víz
- 2 tojás
- 1 mokkáskanál só
A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a pirospaprikát, a fűszerköményt és a rózsáira szedett karfiolt, brokkolit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval ízesítjük, és 20-25 perc alatt megfőzzük. A nokedlihez a lisztet összekeverjük a vízzel, a tojással, a sóval, majd az egynemű masszát nokedliszaggatóval enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Újraforrástól számítva 3-4 perc alatt megfőzzük, leszűrjük. A karfiolpörkölt mellé tálaljuk, kínálhatunk hozzá tejfölt.
Sütőben sült rösztilepény túrókrémmel, brokkolival
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg burgonya
- 3 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl tej
- só
- frissen őrölt bors
- csilipor
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg brokkoli
- 25 dkg túró
- 1 dl tejföl
A burgonyát hámozzuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük szűrőbe, hagyjuk 10 perc alatt lecsöpögni, majd keverjük el tálban a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral, a tejjel, sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, formázzunk a krumplis masszából két darab kb. 2 cm vastag lepényt, majd 230 ºC-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 perc alatt készre. A kis rózsákra szedett brokkolit sós vízben 5 perc alatt főzzük meg, szűrjük le. A túrót keverjük el a tejföllel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítsük. Kenjük meg túróval a kisült lepényeket, szedjük rá a brokkolit, szórjuk meg frissen őrölt borssal, esetleg kevés csilivel, majd tálaljuk. Megszórhatjuk friss bazsalikomlevelekkel is. Tipp: A túró és tejföl helyett 25 dkg cottage cheese-t is használhatunk.
Sültzöldség-saláta fetával
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg paszternák (helyettesíthető fehérrépával)
- 20 dkg sütőtök (vagy édesburgonya)
- 20 dkg brokkoli
- 20 dkg kelbimbó
- 1 nagy fej lila hagyma
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej zöldsaláta vagy 10 dkg salátakeverék a tálaláshoz
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál balzsamecet
- 20 dkg feta
A zöldségeket tisztítsuk meg, daraboljuk nagyjából azonos méretűre. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, halmozzuk rá a zöldségeket, szórjuk meg tengeri sóval, csepegtessük meg olívaolajjal. A tepsit toljuk 230 ºC-ra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük ropogósra a zöldségeket. Hagyjuk hűlni, majd tálban forgassuk össze a tisztított zöldsalátával. A mézet és a balzsamecetet keverjük össze, csepegtessük meg vele a zöldségeket. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, végül morzsoljuk rá a fetát, és azonnal tálaljuk.
Olvastad már a múlt hétvégi gasztrós anyagunkat? Isteni kimchi receptekért kattints ide!
Kiemelt kép: Canva