brokkoli

Hétvégi gasztró: 3 isteni brokkolis recept, amit a gyerekek is imádni fognak

Helló tél, viszlát zöldségek? A téli hónapok beköszöntével egyre kevesebb friss zöldséget használunk amkonyhában, pedig ha a bőség nem is olyan, mint az év többi szakaszában, bizony decembertől februárig is sokféle finomság terem fólia alatt, vagy tartható el hosszan.

Én kifejezetten szeretem azokat a zöldségféléket, amiket az évnek ebben a szakaszban kapni: millióféle káposzta, jobbnál jobb gyökerek, vannak még friss zöldfűszerek is. 

Brokkoli-kisokos

Tudtad, hogy a brokkoli a karfiolfélék családjába tartozik, rengeteg különböző típusa létezik, és hogy a növény virágát fogyasztjuk el? A brokkoli kifejezetten gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban, és növényi rostokban, jótékony hatását kimutatták nemcsak az emésztőrendszer egészségének őrzésében, de több ráktípus megelőzésében (nem kezelésében!) is. Áldásos hatású összetevői, valamint alacsony kalóriatartalma miatt mindenkinek érdemes az étrendjébe illesztenie ezt a megfelelően elkészítve nagyon finom zöldséget. Irány a piac!

A brokkoli régóta az egyik kedvencem, nemcsak mert télvíz idején minden harsogóan zöld dolog jól esik a szemnek, de azért is, mert változatosan elkészíthető és zero waste alapanyag: nemcsak a rózsákat, de a torzsát, a szárat és a leveleket is fel lehet, sőt fel is érdemes használni. Bár a brokkolit a kelbimbóhoz hasonlóan gyerekeket elriasztó zöldségnek tartjuk, tapasztalatom szerint, ha nem sós lében szétfőzve, hanem kicsit ressre párolva adjuk, továbbá felhívjuk a fogyasztók figyelmét kifejezetten vicces megjelenésére, nem is olyan nagy művészet eladni a válogatós közönségnek sem. Ma három olyan receptet hozunk, amiben kicsik és nagyon is örömmel fogják fogyasztani. 

Brokkolis karfiolpörkölt nokedlivel 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg karfiol
  • 30 dkg brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • késhegynyi őrölt fűszerkömény

A nokedlihez:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dl víz
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál só

A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a pirospaprikát, a fűszerköményt és a rózsáira szedett karfiolt, brokkolit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval ízesítjük, és 20-25 perc alatt megfőzzük. A nokedlihez a lisztet összekeverjük a vízzel, a tojással, a sóval, majd az egynemű masszát nokedliszaggatóval enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Újraforrástól számítva 3-4 perc alatt megfőzzük, leszűrjük. A karfiolpörkölt mellé tálaljuk, kínálhatunk hozzá tejfölt.

Sütőben sült rösztilepény túrókrémmel, brokkolival

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg burgonya
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • csilipor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg brokkoli
  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl

A burgonyát hámozzuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük szűrőbe, hagyjuk 10 perc alatt lecsöpögni, majd keverjük el tálban a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral, a tejjel, sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, formázzunk a krumplis masszából két darab kb. 2 cm vastag lepényt, majd 230 ºC-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 perc alatt készre. A kis rózsákra szedett brokkolit sós vízben 5 perc alatt főzzük meg, szűrjük le. A túrót keverjük el a tejföllel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítsük. Kenjük meg túróval a kisült lepényeket, szedjük rá a brokkolit, szórjuk meg frissen őrölt borssal, esetleg kevés csilivel, majd tálaljuk. Megszórhatjuk friss bazsalikomlevelekkel is. Tipp: A túró és tejföl helyett 25 dkg cottage cheese-t is használhatunk. 

Sültzöldség-saláta fetával 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg paszternák (helyettesíthető fehérrépával)
  • 20 dkg sütőtök (vagy édesburgonya)
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg kelbimbó
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej zöldsaláta vagy 10 dkg salátakeverék a tálaláshoz
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 20 dkg feta

A zöldségeket tisztítsuk meg, daraboljuk nagyjából azonos méretűre. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, halmozzuk rá a zöldségeket, szórjuk meg tengeri sóval, csepegtessük meg olívaolajjal. A tepsit toljuk 230 ºC-ra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük ropogósra a zöldségeket. Hagyjuk hűlni, majd tálban forgassuk össze a tisztított zöldsalátával. A mézet és a balzsamecetet keverjük össze, csepegtessük meg vele a zöldségeket. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, végül morzsoljuk rá a fetát, és azonnal tálaljuk.

Olvastad már a múlt hétvégi gasztrós anyagunkat? Isteni kimchi receptekért kattints ide! 

Kiemelt kép: Canva