HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
2 fej vöröshagyma 4 szál sárgarépa (20 dkg) 1 kis gumó zeller (20 dkg) 2 gerezd fokhagyma | | 2 evőkanál vaj 1 dl olívaolaj | | 2 kis darab cékla (20 dkg) 1 csokor újhagyma | | só, bors 60 dkg sertésszűz | | 40 dkg borjúmáj | 1 teáskanál majoránna
1. A zöldségraguhoz megmossuk, megtisztítjuk a zöldségeket. 1 evőkanál vaj és olívaolaj keverékén pirítani kezdjük a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az ujjnyi vastag karikákra darabolt sárgarépát. Ezt követi a zeller és a zúzott fokhagyma. 5-10 perc alatt összesütjük, amikor átpuhult a sárgarépa, levesszük a tűzről.
2. A megtisztított, felcikkezett céklát külön lábosban megfőzzük sós vízben. Mikor átpuhult, leszűrjük, a kész raguhoz keverjük. Finomra vágott újhagymával megszórjuk, sózzuk.
3. A sertésszüzeket megmossuk, a fejüket levágjuk, a hártyájukat eltávolítjuk. Hosszanti irányban megvágjuk, majd széltében kiterítjük, hogy egy minél laposabb, nagyobb felületet kapjunk. Enyhén meg is klopfolhatjuk, de ne roncsoljuk a hús szöveteit. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
4. A borjúmáj ereit eltávolítjuk, olívaolajon minden oldalát 2-2 percig sütjük, ezután lefedett serpenyőben 10 percig pihentetjük. Ujjnyi szeletekre vágjuk, majd megtöltjük vele a kiterített szűz közepét. Nem baj, ha a máj nem teljesen sült át, mert még kap hőkezelést. A májat megszórjuk a majoránnával, sózzuk, borsozzuk, majd rátekerjük a szüzet.
5. Szorosan fóliába tekerjük, a végeit – mint egy szaloncukrot – szorosan megcsavarjuk. 110 ºC-os sütőbe tesszük 30 percre úgy, hogy a szűz alá ujjnyi vizet öntünk (így nem ég oda, hanem kis gőzben puhul). Kivesszük, lehúzzuk róla a fóliát, és minden oldalát 1-1 percig pirítjuk magas hőmérsékleten a maradék vajon. Meleg serpenyőben tálalásig pihentetjük, ekkor keresztirányban ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és a zöldségköret tetejére halmozva tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 701 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2018. februári számában a 18. oldalon jelent meg!
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter