mit süssünk air fryerben air fryer

Karácsonyi menü és az air fryer: mit készítsünk, és mit ne a csodamasinában?

Az elmúlt években itthon is hihetetlenül népszerűek lettek az air fryer (azaz forró levegős) sütőkészülékek. A hagyományos sütőhöz képest sokkal gyorsabb, a fritőzhöz képest pedig sokkal egészségesebb ételeket készítő masina egyre többünk konyhapultján van ott. De vajon mindent elkészíthetünk benne karácsonykor is?

Az air fryer az otthoni konyhák sztárja lett az elmúlt években, aki csak tehette, beszerzett egyet, már csak divatossága miatt sem akartunk lemaradni. Nemrég épp a szerkesztőségben voltam tanúja annak, ahogy egy kollégám hosszas tanakodás után, és az egyik áruházlánc akciója alapján épp most adta be a derekát. Az ötlet, hogy gyorsabban és egészségesebben készítsünk ételt, karácsony táján ha lehet, még csábítóbb, az pedig, hogy az energiahatékony készülékekkel esetleg pénzt is spórolhatunk, az év minden szakában kecsegtető. De vajon tényleg igaz, amit olvasni, hogy gyakorlatilag nincs olyan étel, amit ne lehetne elkészíteni karácsonykor?

Mi mehet az air fryerbe?

A rövid válasz az, hogy tényleg szinte bármi, amit szeretnénk gyorsan megsütni. A hosszabb válasz az, hogy a karácsonyi menü jó néhány fogását tényleg elkészíthetjük ezzel a készülékkel, van viszont néhány olyan étel, amit nem érdemes beleszuszakolnunk, mert más módszerekkel finomabbak lesznek, és még csak balesetveszélyt sem generálnak. Az például biztos, hogy nem fogunk mellé, ha a legkülönfélébb sülteket air fryerben készítjük, legyen szó akár sült zöldségekről (ezügyben is van néhány kivétel), krumpliról vagy húsokról, kolbászról. Ezek a fogások belül puhára, kívül roppanósra sülnek, azaz éppen olyanra, amilyennek lenniük kell. Jól járunk, ha ebben készítünk el minden olyasmit, amit egyébként bő olajban sütnénk:

a szalmakrumpli vagy rósejbni, a fasírt, de még a fánk is egészen istenire készülhet itt: ropogós, aranybarna fogás lesz a végeredmény.

Ahhoz, hogy air fryerben a lehető legjobb eredményt érjük el ezekkel a fogásokkal, elég néhány apróságra ügyelni. A legfontosabb szabály, hogy soha ne pakoljuk túl a sütő rekeszét és úgy helyezzük el benne az ételt, hogy az, emennyire csak lehetséges, egyenletesen legyen elosztva a kosárban, mert így biztosítható a megfelelő hőáramlás. Ha sok ételt halmozunk egymásra, vagy a kosár méretéhez képest túl nagy adagot teszünk bele, annak az lesz az eredménye, hogy nem sül át a finomság. Fontos még, hogy sütés előtt alaposan ismerjük meg a készülékünket: a gyártó leírásából kiderül, milyen ételhez milyen beállítást javasolnak, és az is, milyen extra tartozékokkal jár a holmi. Azaz: ha odafigyelünk a használati utasításra, az asztal díszéül szolgáló ínycsiklandó sültet burgonya, gyökérzöldség, esetleg gyümölcsös köretével együtt kompletten elkészíthetjük benne.

És mit ne?

Bár az air fryer ételtípusok egész sorát képes nagyon finomra elkészíteni, jó, ha tudjuk, melyek azok a fogások, amelyeknek nem ez a legmegfelelőbb edénye. Ezeket soroljuk fel.

Nedves, ragacsos, szószos ételek

Az air fryer nem birkózik meg a különféle szószos-szaftos ételekkel, így például nem szereti a pácolt húsokat, és a lágyabb tésztabundákat (mint amilyeneket például a pakorákhoz, azaz sörtészta-szerű indiai ételféleségekhez készítünk) sem, mert ezek könnyen leégnek az aljára, és akár magát a képet is tönkre tudják tenni. A szószokkal emellett az is a baj, hogy a légkeverés miatt szétfröcskölhetnek a gépben, ami nemcsak nem túl gusztusos látvány, de veszélyes is lehet, ha nem jó helyre repül a nedves csepp. Ugyanígy nem jó ötlet mondjuk ketchupos melegszendvicset melegíteni benne, mert a szósz könnyen ráéghet az ételre. 

Popcorn

Gondoltam rá, hogy karácsonyra házi karamellás popcornt készítsek ajándékba, de utána olvasva kiderült, ez sem való az airfryerbe, mivel a legtöbb modell nem éri el a magok kipukkadásához szükséges hőmérsékletet. A kukoricaszemek viszont repkedve a légsütő fűtőelemébe is belekerülhetnek, ami rövidzárlatot okozhat a készülékben, ez pedig olyan tűzvédelmi kockázat, amit nem szeretnénk karácsonykor vállalni. 

Brokkoli, zöld levelesek

Egyes zöldségek, például a kelbimbó és a különféle gyökérfélék nagyon jó ropogósra sülnek a légsütőben, a brokkoli és néhány olyan zöld leveles, mint a kel azonban kiszáradhat, rágós és keserű lehet, és nagy a kockázata, hogy nem is sül át egyenletesen.

brokkoli, receptek, Getty Images

Na, ezt inkább a sima sütőben (Fotó: Getty Images)

Rizs, tészta

Bár csábító lehet, hogy egy speciális edénybetétben egyszerűen és gyorsan főzz/párolj rizst és tésztát, szakértők nem javasolják az ilyesmit, mert nagy valószínűséggel  túlfő, vagy épp ellenkezőleg, kemény marad mindkét ételtípus. A rizs átmelegítésére vagy pirítására viszont alkalmas a masina. 

Keménytojás

Majonézes tojássaláta lesz, vagy a csirke töltelékébe szeretnél főtt tojást? Bár az airfryer elvileg alkalmasa arra, hogy elkészítse neked, szakértők szerint a végeredmény furán gumiszerű és nyúlós lesz, vagyis határozottan nem olyan, amilyet a vendégeidnek vagy a családnak fel szeretnél tálalni

Fontos sütik

Na, bizonyára érte, mire gondolunk. Míg az air fryer kiválóan alkalmas aprósütik, egyszerű kevert tésztás és kekszek készítésére, az ünnepi asztal főszereplő süteményeit inkább a hagyományos sütőben süsd, hogy biztosan olyanok legyenek, amilyennek lenniük kell. 

Érdekel, hogyan lehet fülig beleszeretni egy air fryerbe? Olvasd el Jónap Rita kolléganőnk a praktikus sütőhöz szóló vallomását. 

Kiemelt kép: Getty Images