A legtöbb családban kiemelt szerep jut a süteményeknek az ünnepi menüben, és ha ez nálad sincs másképp, Urbán Gábor látványos desszertjével nem lőhetsz mellé. Garantáltan nem fogod megbánni!
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | 1 csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A krémhez: 2 dl kávé | 1 dl habtejszín | 10 dkg cukor | 1 dl tej | 1 csomag vaníliás pudingpor | 30 dkg vaj/margarin | 1 teáskanál sötét, cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé | 10 dkg barna marcipán vagy fondant (a natúr vagy fehér massza kakaóporral könnyen színezhető) | 3 dkg fehér fondant | 3 dkg piros és zöld fondant
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a fűszerrel és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 18 cm átmérőjű, magas, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.
- A krémhez a kávét, a tejszínt és a cukrot lábosban felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Amikor kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal és a kakaóporral.
- A krém harmadát félretesszük, a többivel összetöltjük a lapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőbe tesszük dermedni.
- A díszítéshez a tetejét a vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládéval bevonjuk, hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán.
- A félretett krémet két-háromféle formájú és méretű csillagcsővel felszerelt nyomózsákba tesszük, majd kisebb-nagyobb stuffokat nyomunk a torta tetején-oldalán egy vastag sávban. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- Tálalás előtt a marcipánból/fondant-ból készített Mézikkel, színes fondant-ból gyúrt apró golyókkal és fehér fondant-ból szúrt hópihékkel díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 6302 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Körmendi Imre