Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Ezt talán az ünnepek környékén a legnehezebb betartani, ezért olyan karácsonyi desszertet mutatunk, amit bátran fogyaszthatnak a diétázók is.
Hozzávalók 16 kis muffinhoz:
4 tojás | 10 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer | 10 dkg vaj/margarin | 5 dkg durumliszt | 1 csomag sütőpor | 10 dkg blansírozott mandula (vagy mandulaliszt) | 10 dkg kókuszreszelék | 50 dkg (kezeletlen) narancs
- A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját elektromos habverővel keverjük fehéredésig az édesítőszerrel és a szobahőmérsékletű vajjal/margarinnal. A durumlisztet vegyítsük el a sütőporral, a finomra darált mandulával és a kókuszreszelékkel. Dolgozzuk össze a habosított vajjal/margarinnal.
- Az egyik narancs héját reszeljük le, majd az összes narancsot hámozzuk meg, daraboljuk fel, botmixerrel pürésítsük össze. Forgassuk ezt is a kókuszos-mandulás keverékhez. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat is. A tojásfehérjét verjük habbá, dolgozzuk óvatosan a keverékhez.
- Töltsük a tésztát kapszlikkal bélelt muffintepsibe, a mélyedések háromnegyedéig érjen a massza. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
Egy muffin szénhidráttartalma: 6 gramm
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC
Recept és fotó: Vrábel Kriszta