A brit konyha egyik emblematikus étele a pásztorpite (Shepherd’s pie), ami sajtos burgonyapüré alatt sült szaftos húsragut takar. Az angolszász országok kiadós és házias finomsága ideális egytálétel a hideg napokra, Terei-Vigh Krisztina pedig csavart egy kicsit a klasszikus recepten, és egy felturbózott ínyenc verziót ajánl. (Ebből a mennyiségből 4-6 adag lesz.)
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű formához:
1 kis fej vöröshagyma | 1-2 evőkanál kacsazsír | 6 darab sült kacsacomb (kb. 40 dkg sült kacsahús) | 2 evőkanál sűrített paradicsom | 10 szem aszalt szilva | 1 gerezd fokhagyma | 2 teáskanál őrölt pirospaprika | só
A püréhez: 1 kg édesburgonya | 1 dl tej | 5 dkg vaj | 4 tojássárgája | 5 dkg sajt | só, csipet őrölt szerecsendió
- A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a kacsazsíron, közepes hőfokon, fedő alatt megpároljuk. A húst leszedjük a csontról, feldaraboljuk, majd a hagymához keverjük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az aszalt szilvát, a megpucolt és lereszelt fokhagymát és a pirospaprikát. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, megsózzuk, 15-20 perc alatt összefőzzük.
- A püréhez az édesburgonyát meghámozzuk, bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük krumplinyomóval, majd krémesre keverjük a tejjel, a vajjal, a tojássárgájával és a reszelt sajttal. Sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
- A kacsaragut egy kb. 30 cm átmérőjű hőálló sütőtálba öntjük, majd befedjük a tetejét az édesburgonyapürével. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütjük.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + FŐZÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 2418 KCAL/EGÉSZ ADAG
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina