Isteni kelt tésztás recept hideg napokra.

Kint tombolnak a mínuszok, bent a jó melegben pedig sül az illatos, foszlós kelt tészta az uzsonnához – jól hangzik, ugye? Mutatunk is egy isteni brióst a kávé, kakaó vagy tea mellé.

Hozzávalók 10 darabhoz:

A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg cukor | csipet só | 12 dkg puha vaj/margarin | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 2,5 dkg friss élesztő | 2,5 dl langyos tej
A töltelékhez: 1 teáskanál őrölt fahéj | 5 dkg cukor
A tetejére: 1 teáskanál őrölt fahéj | 2 evőkanál cukor

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a puha vajat vagy margarint, a tojást, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a langyos tejet, és kidagasztjuk a tésztát. (Aki szeretné, az élesztőt felfuttathatja a langyos tejben.) Lefedve a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát 10 egyforma részre osztjuk, a darabokat lisztezett felületen enyhén megnyújtjuk (téglalap alakúra), egyenletesen megszórjuk a fahéjjal kevert cukorral.
  3. Feltekerjük, mint a rétest, rúd formájúra, majd csigavonalban feltekerjük. A felvert tojással megkenjük, a fahéjas cukorral megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 382 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/01. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.